Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valerij Zalužni

Zapovjednik ukrajinske vojske: "Moramo se nositi s razočaranjima izvan bojišta, sad je jasno što je ključno za pobjedu"

Valerij Zalužni
Valerij Zalužni Foto: AFP PHOTO / UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni kaže da se Ukrajina mora prilagoditi smanjenju vojne pomoći svojih saveznika i snažnije se usredotočiti na tehnologiju ako želi dobiti rat protiv Rusije.

U ekskluzivnom eseju za američki CNN zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni se pozabavio izazovom masovne mobilizacije, okolnostima u kojima Ukrajina gubi pomoć svojih saveznika, međutim, ne komentira nagađanja da bi ga predsjednik Volodimir Zelenski mogao smijeniti.

Pozicijski rat, kako ga opisuje Zalužni, označava kraj ukrajinske protuofenzive. Očekivanja od manevarskog rata nisu se ostvarila zbog teškoća s ruskim minskim poljima, artiljerijskom vatrom te rasprostranjenjem dronova. Unatoč pomaku od 20 km na jugu, Zalužni ne vidi promjenu u ratnom stanju.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

U članku Zalužni naglašava da se ukrajinski vojni čelnici moraju nositi s razočaranjima izvan bojišta. Spominje neuspjeh SAD-a u dogovoru oko vojne pomoći te skretanje međunarodne pozornosti na Bliski istok. Ističe i slabost međunarodnih sankcija koje omogućuju Rusiji mobilizaciju vojno-industrijskog kompleksa.

Zalužnji je u članku rekao da Ukrajina mora pronaći nove načine i sposobnosti kako bi stekla prednost nad Rusijom u ratu koji se bliži trećoj godini.

"Izazov za naše oružane snage ne može se podcijeniti. Potrebno je stvoriti novi državni sustav tehnološkog naoružavanja", napisao je Zalužnji.

Pročitajte i ovo Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati

"Uzimajući u obzir sve u ovom trenutku, smatramo da bi se takav sustav mogao stvoriti za pet mjeseci. Naši partneri dijele naš stav", dodao je.

Zalužni sugerira da je sudbina Ukrajine u vlastitim rukama, naglašavajući domaći fokus na dronove. No, izražava zabrinutost zbog političke nevoljkosti u Kijevu za potpunu podršku mobilizaciji. Dronovi, prema njemu, pružaju prihvatljiviju opciju u društvu koje možda ne želi izložiti mlade ljudi direktnoj opasnosti. Naglašava važnost tehnologije i poziva na napuštanje zastarjelih razmišljanja za postizanje pobjede u suvremenom ratovanju.

"Samo kraj zastarjelih, stereotipnih razmišljanja može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu", zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene