Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati

Oluja u Norveškoj
Oluja u Norveškoj Afp
Aktualno Galerija Oluja u Norveškoj Oluja u Norveškoj Foto: Afp Oluja u Norveškoj Oluja u Norveškoj Foto: Afp +0 Oluja u Norveškoj Galerija 1/3 >>
Više od tri desetljeća Norvešku nije pogodila oluja jučerašnje snage. Dok mlađe generacije ne pamte sličan uragan koji je dijelove zemlje ostavio bez struje, znanstvenici upozoravaju da bi rijetka pojava mogla biti sve češća.

Norveška je u šoku nakon najsnažnije oluje koja je pogodila zemlju u više od 30 godina, a zbog koje su neki stanovnici jutros ostali bez struje.

Vjetrovi snage uragana do 180 kilometara na sat jučer su posebno snažno pogodili središnje dijelove zemlje, što je dovelo do poplava i prekida prometa.

Norveški meteorolozi nazvali su oluju Ingunn, a razvila se iz vrlo snažnog mlaza koji je jurio preko Atlantika. On je eksplozivno produbio područje niskog tlaka koje je pogodilo skandinavsku zemlju od srijede poslijepodne, objasnio je Aidan McGivern iz britanskog Met Officea za Euronews.

Pročitajte i ovo Nesreća na skijanju Ozlijeđena je VIDEO Strašan pad djevojke na skijanju: Ispala iz žičare pred okupljenim skijašima, svi vikali da zaustave vučnicu

Norveški meteorološki zavod stavio je na snagu crvena upozorenja. Ingunn je najjača oluja od novogodišnjeg uragana u zemlji 1992. U nedavnoj klimi nema dokaza o pozitivnim ili negativnim trendovima u broju ili intenzitetima oluja, pojašnjavaju iz britanskog meteorološkog ureda. Trendove u broju oluja teško je otkriti zbog toga što prirodno variraju iz godine u godinu i od desetljeća do desetljeća.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

To će se promijeniti, prema većini klimatskih projekcija. Znanstvenici predviđaju da će se zimske oluje lagano povećati u broju u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim europskim zemljama u narednim godinama, a uzrok tomu su klimatske promjene uzrokovane globalnim zatopljenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene