Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće izvješće

"Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Norveška vlada u najnovijem godišnjem izvješću o sigurnosnim izazovima upozorila je na sigurnosnu prijetnju u obliku kineskih obavještajnih mreža u Europi.

"Njihove aktivnosti uključuju političku obavještajnu službu i industrijsku špijunažu, a kibernetički prostor glavni je ulaz", upozorio je dokument koji je objavila obavještajna agencija te skandinavske zemlje.

Izvješće je uslijedilo nakon prošlotjednog sastanka saveznika u NATO-u, u kojem se navodi kako su se kineski hakeri koje podupire država prošle godine infiltrirali u nizozemsku vojnu računalnu mrežu postavljanjem zlonamjernog softvera. 

Šefovi obavještajnih službi SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda upozorili su da Peking provodi krađu intelektualnog vlasništva u dosad neviđenim razmjerima.

Pročitajte i ovo Potopljen ruski desantni brod u Crnom moru Napad dronovima Ukrajinska vojska se oglasila o potapanju ruskog broda: "Očistit ćemo Crno more od terorističkih objekata"

"Kineske obavještajne službe djeluju diljem Europe i skrivaju svoje aktivnosti kroz niz uobičajeno dostupnih alata i digitalne infrastrukture", navodi se u norveškom dokumentu.

Oni ne obavljaju svoje zadaće sami, već im pomažu diplomati, turistička izaslanstva, privatne osobe, poduzeća i skupine s posebnim interesima, piše Newsweek.

Te obavještajne službe također se oslanjaju na svoje bliske odnose s kineskim korporativnim firmama, navodi se u izvješću i ističe da su svi kineski državljani i tvrtke zakonski obvezni pomoći svojoj vladi u prikupljanju obavještajnih podataka kada ih se pozove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osjećaju vihor rata? Ovo se nije dogodilo od hladnog rata, mnogi se žele priključiti 'vojsci očeva': Moramo odbijati kandidate

Pročitajte i ovo Ilustracija U ponedjeljak Dnevnik Nove TV doznaje: Hrvatski poljoprivrednici ponovo izlaze na ulice - "Spremni smo na velike prosvjede"

U izvješću NATO saveznika navodi se kako se Zapad sada suočava s "opasnijom sigurnosnom situacijom" nego prošle godine, navodeći kao razlog izazove sadašnjem svjetskom poretku u obliku Kine, Rusije i militantnih skupina poput Hamasa koje podupire Iran.

Vlade tih zemalja dijele "revizionistički program potkopavanja utjecaja Zapada i uspostave međunarodnog poretka u kojem liberalne vrijednosti poput demokracije i slobode govora ne određuju smjer", navodi se u dokumentu.

Pročitajte i ovo Posljedice požara na mini kruzeru - 1 Poraz pravne države Država će brodarima koji su godinama gradili bespravnu luku sagraditi legalnu - vrijednu više od 18 milijuna eura"

Zbog međunarodnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, norveška obavještajna agencija identificirala je Kinu kao glavnog igrača, s "sposobnošću i voljom" da iskoristi te ovisnosti za "vršenje političkog pritiska".

Dok se rusko-ukrajinski rat odugovlači u svojoj drugoj godini, Kina daje moskovskom ratnom stroju značajan poticaj - ne od oružja spremnog za uporabu poput Sjeverne Koreje i Irana optuženih za doprinos, već s vozilima i drugim strojevima, dijelovima i elektronikom, navodi agencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene