Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak

Dnevnik Nove TV doznaje: Hrvatski poljoprivrednici ponovo izlaze na ulice - "Spremni smo na velike prosvjede"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Vlado Kos / Cropix
Hrvatski poljoprivrednici su najavili miran prosvjed

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić doznaje da će hrvatski poljoprivrednici ići u mirni prosvjed i da na ceste izlaze već u ponedjeljak, kada će se u 10 sati okupiti u Đakovu.

Na ulice izlaze i slavonski i medimurski poljoprivrednici, a kako su poručili to rade u znam podrške europskim poljoprivrednicima i da iskažu svoje nezadovoljstvo i probleme.

Podsjetimo, održan je višesatni sastanak predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Ministarstva poljoprivreda, a poljoprivrednici od Vlade traže žurnu provedbu svojih zahtjeva, revidiranje europske poljoprivredne politike i zaštitu proizvodnje.

"Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore, na svojoj je sjednici koja je održana 13. veljače 2024. godine donio odluku da hrvatski poljoprivrednici za sada ne idu u prosvjede, ali se solidariziraju sa zahtjevima prosvjednika u EU, te daju podršku poljoprivrednicima drugih članica", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza U idućim danima bit će sunčano i toplo, a doznajte kada ćemo ponovno izvaditi kišobrane

"Ukoliko ne bude sluha i ne dobijemo jasne odgovore od Vlade RH i resornog Ministarstva, spremni smo ubrzo krenuti u organizaciju velikih prosvjeda. Na njima ćemo upozoriti na izuzetno teško stanje u proizvodnji, te nemogućnosti da se hrvatska poljoprivreda zbog svih ograničenja nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nosi sa ogromnom administracijom, stranom uvoznom konkurencijom te rušenjem proizvođačkih cijena. Zbog toga se uništava domaća proizvodnja, a mnogi proizvođači odustaju od svoje proizvodnje, koja njima znači egzistenciju", ustvrdio Jakopović.

Kada je riječ o nacionalnim problemima u poljoprivredi, koji su specifični i odstupaju od onoga što traže EU poljoprivrednici, Upravni odbor je donio sljedeće odluke i zahtjeve koje će uputiti Vladi RH i Ministarstvu:

  1. Smanjiti administrativno opterećenje poljoprivrednika; ukinuti geotagiranja fotografija
  2. Oformiti tripartitno Povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti
  3. Pokrenuti izmjenu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, gdje se uzimaju u obzir podaci iz točke 3.
  4. Pokrenuti izmjenu strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade
  5. Pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji sa Državnim inspektoratom RH-om; te povećati ulaganje u marketing domaćih proizvoda
  6. Pokretanje i ustrajavanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji (minimalno 100 milijuna eura)
  7. Dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik, te revidiranje Zakona o poljoprivrednom zemljištu
  8. Povećati deminimis potpore na 25.000 eura
  9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta, po uzoru na komasaciju
  10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40% posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura

"Ovo su glavni zahtjevi koji su polazna osnova za daljnje razgovore sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, a tiču se ključnih problema hrvatske poljoprivrede. Smatramo kako je potreban jasan dijalog sa Vladom RH. Želimo snažnu podršku potrošača jer su u sadašnjim tržišnim i geopolitičkim okolnostima najugroženiji upravo oni – potrošači. Proizvođači trpe gubitke, dok svi ostali u lancu koriste ovu situaciju i izvlače ogromne profite", zaključio je Jakopović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene