Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba "spriječiti putovanja smrti"

Zajednička konferencija vođa Italije i Francuske: "Vrijeme je da se okrene stranica kada je riječ o imigraciji."

Talijanski premijer Giuseppe Conte i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Talijanski premijer Giuseppe Conte i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp
Talijanski premijer Giuseppe Conte i francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeli su se u petak u Parizu da Europa otvori centre za migrante u zemljama iz kojih oni dolaze ne bi li se smanjio njihov broj.

 

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju"

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je na konferenciji za novinare, koju je održao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da "moramo otvoriti europske centre u zemljama iz kojih dolaze migranti prije nego se upute na put preko Mediterana".

"Vrijeme je da se okrene stranica kada je riječ o imigraciji", dodao je Conte, zauzimajući se za otvaranje "europskih centara u zemljama iz kojih dolaze migranti kako bi se ubrzala procedura rješavanja zahtjeva za azilom".

Treba "spriječiti putovanja smrti", zaključio je. Također se zauzeo za "misije agencija zaduženih za azil na drugoj obali".

Macron je izrazio potporu jačanju naših akcija za bolju sigurnost obala Mediterana.

"Dobar odgovor je europski, ali aktualni europski odgovor nije primjeren i europska solidarnost, posebno zadnjih godina prema Italiji, nije se iskazala", rekao je francuski predsjednik.

Macron je također naglasio potrebu "reforme dublinskog sustava" azila koji nalaže zemljama koje prve zaprime zahtjeve za azilom da ih riješe do kraja, zbog čega južne članice Europske unije snose najveći teret migrantske krize.

"Aktualni sustav ne funkcionira, sustavi solidarnosti putem kvota ne daju zadovoljavajuće rezultate", rekao je.

Dvojica čelnika sastala su se nakon cijelog tjedna tenzija između Pariza i Rima koje je izazvala migrantska kriza vezana uz prijem broda Aquarius, koji je spasio 600 ilegalnih imigranata, a koji su Italija i Malta odbile primiti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene