Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavladao je šok

Zadnji sati kraljice Elizabete II.: Cure detalji što se događalo nekoliko sati prije kraljičine smrti

Balmoral
Balmoral Foto: Afp
Počelo je kratkom, ali zabrinjavajućom objavom. Manje od 48 sati nakon što je krhka, ali nasmijana kraljica Elizabeta II. fotografirana kako imenuje novu premijerku Liz Truss, njezini liječnici rekli su da su "zabrinuti".

U liječničkoj izjavi bez presedana koju je objavila Buckinghamska palača kaže se da je 96-godišnja kraljica pod liječničkim nadzorom, ali da se "osjeća ugodno" u svom škotskom utočištu, dvorcu Balmoral.

Objava u 12 sati i 32 minute izazvala je šok u parlamentu, gdje su se zastupnici okupili kako bi čuli kako Liz Truss najavljuje dvogodišnje zamrzavanje računa za električnu energiju. Za nekoliko minuta, ured prijestolonasljednika princa Charlesa objavio je da su on i njegova supruga Camilla, koji su već boravili na imanju Balmoral, stigli u dvorac. Vjeruje se da je i kraljičina kći, princeza Anne, također na vrijeme stigla u Balmoral, jer je i ona bila u Škotskoj.

Smatra se da su oboje bili uz kraljicu kada je umrla u četvrtak poslijepodne. Ostali članovi obitelji, međutim, nisu uspjeli na vrijeme stići iz Londona.

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta II. - 14 Kraj jedne ere Od odgovorne djevojčice do moćne vladarice: Evo koji su trenuci obilježili život kraljice Elizabete!

Pročitajte i ovo Kraljevska obitelj: Elizabeta II. i princ Philip s Charlesom i Annom povijesni trenutak Charles III. prisjetio se uspomena s majkom: "Jedan prizor nikada neću zaboraviti. Bili smo mali i kupali smo se, a onda je ona ušla"

Pročitajte i ovo Kraljica i premijerka Posebna čast Fotografkinja koja je zadnja snimila kraljicu Elizabetu II. otkrila detalje tog susreta

Drugi u redu za prijestolje, princ William; druga dva kraljičina sina, prinčevi Andrew i Edward; i Edwardova supruga Sophie, koja je bila osobito bliska s kraljicom; stigli je u hladni, sivi Aberdeen posebnim RAF-ovim zrakoplovom kasno poslijepodne.

Bilo je prekasno

William, koji je sada postao prijestolonasljednik, zatim je preuzeo upravljač automobila za 80 kilometara vožnje do Balmorala. Ali kad su članovi kraljevske obitelji smrknutih lica prošli kroz vrata Balmorala nešto poslije 17 sati već je bilo prekasno. Otprilike pola sata ranije, u 16.30 sati, premijerka je obaviještena da je kraljica umrla tog poslijepodneva.

Princ Harry, Charlesov drugi sin, u međuvremenu je još bio na putu iz Londona.Prema prvotnim najavama glasnogovornika para u Balmoral je trebao otputovati sa suprugom Meghan. Na kraju je Harry putovao sam i još je bio u zraku kada je u 18.30 svijetu objavljena službena obavijest iz palače.

Kraljica je proteklih mjeseci imala znatno manje posla, no u utorak se ipak sastala s premijerom u odlasku Borisom Johnsonom i s novom premijerkom Liz Truss. Izvori su za dnevni list rekli da je kraljica bila dobrog raspoloženja, unatoč problemima s kretanjem, ali joj se stanje iznenada pogoršalo u noći na četvrtak. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene