Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat Stranke pakistanskog naroda (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto ubijene u proisincu, Yousaf Raza Gilani izabran je u ponedjeljak za premijera Pakistana velikom većinom glasova u Nacionalnoj skupštini, rekla je predsjednica skupštine.


"Yousaf Raza Gilani je dobio većinu glasova zastupnika", rekla je Fahmida Mirza, što su zastupnici popratili odobravanjem i pjesmom "Neka dugo živi Bhutto".

Vezani članci Automobil premijerove pratnje sudjelovao u prometnoj nesreći - 3 Ipak nije premijerova pratnja: Dva službena vozila Sabora i Vlade sudarila se na cesti kod Makarske Plenković u Kokorićima Plenković: "Ne znam kako Istra misli otvoriti terase kafića", Kozlevac: "Pa mi možemo tražiti..."

Gilani je dobio 264 od 342 glasova zastupnika i lako pobijedio jedinog protukandidata Chaudhry Pervaiz Elahija, pobornika predsjednika Perveza Musharrafa koji je dobio 42 glasa.

Bivši predsjednik Nacionalne skupštine Gilani treba sastaviti koalicijsku vladu u kojoj će se PPP pridružiti Muslimanskoj ligi Pakistan-Nawaz bivšeg premijera Nawaza Sharifa.

Čim je izabran, Gilani je naredio oslobađanje svih sudaca koje je predsjednik Pervez Musharraf stavio u kućni pritvor nakon uvođenja izvanrednog stanja.

Suočen s valom terorizma Musharraf je uveo izvanredno stanje 3. studenoga i zatim razriješio više od 60 sudaca koji su se pripremali izjasniti u vezi zakonitosti njegovog ponovnog izbora.