Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u utorak je objavila da je pandemija svinjske gripe završila.


'Sada se nalazimo u postpandemijskom razdoblju', rekla je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan. Ona je rekla da je pandemija ukinuta na savjet odbora u koji je uključeno 15 uglednih znanstvenika. Oni su o svojim nalazima izvijestili čelnike WHO-a na trosatnom sastanku koji je prethodio službenom proglašenju završetka pandemije.

Vezani članci Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima Slika nije dostupna Koju je pouku WHO izvukao iz pandemije svinjske gripe?

Virus svinjske gripe H1N1 usmrtio je najmanje 18.449 osoba i zahvatio preko 200 zemalja i teritorija, pokazale su brojke WHO-a. Virus H1N1 pojavio se u Meksiku i SAD-u početkom prošle godine, a u lipnju je WHO objavio izbijanje pandemije, prve u posljednjih nekoliko desetljeća. Chan je naglasila da su posljedice novog virusa mogle biti i mnogo veće. 'Ovaj put smo imali sreće. Virus nije tijekom pandemije mutirao u smrtonosniji oblik', rekla je Chan.

Ona je upozorila da bi osjetljivije skupine ljudi, poput male djece i starijih osoba, i u postpandemijskom razdoblju mogle biti sklone obolijevanju od svinjske gripe, ta da bi moglo biti i smrtnih slučajeva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju