Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest u Europi

Pandemija svinjske gripe najteže pogodila djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pandemija svinjske gripe u Europi povećala je krajem prošle godine smrtnost među djecom ali ne i među odraslima, izvijestili su istraživači u četvrtak.

Prva izvješća pokazala su porast broja smrtnih slučajeva među djecom od 5 do 14 godina od 28 posto u osam država, utvrdili su Anne Mazick i njene kolege s kopenhaškog Statens Serum Instituta. To je oko 77 smrtnih slučajeva iznad uobičajenog broja u toj dobnoj skupini tih mjeseci, izvijestili su u online časopisu Eurosurveillance (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19480).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepucavanja o svinjskoj gripi H1N1: Britanci kažu da pandemije nema, SAD se ne slažu Slika nije dostupna Medicinski skandal stoljeća EU istražuje 'lažiranje' pandemije svinjske gripe

Procjena broja smrtnih slučajeva uslijed gripe je vrlo složena jer se većina ljudi nikada ne testira, smrti se ne mogu uvijek povezati s gripom a o smrtnim slučajevima se ne izvješćuje uvijek jasno. "Ova je procjena vjerojatno konzervativna zbog kašnjenja u izvještavanju", dodali su europski istraživači. Mazick i kolege su obradili podatke iz Belgije, Danske, Grčke, njemačke savezne države Hessen, Malte, Nizozemske, Švedske i Švicarske, što je prostor s oko 66,8 milijuna stanovnika.

>> Svinjska gripa: U SAD-u umrlo 540 djece!

'Naši preliminarni podaci pokazuju da dojavljeni mortalitet tijekom pandemije gripe 2009. nije dostigao razine koje se uobičajeno vide tijekom epidemije sezonske gripe', napisali su istraživači. No oni su utvrdili 77 dodatnih smrtnih slučajeva u odnosu na uobičajeni broj u tom razdoblju. 'Nagli porast smrtnih slučajeva nakon 41. tjedna podudario se s djelovanjem pandemije gripe u tim zemljama', napisali su. 'Broj od dodatnih 77 smrtnih slučajeva otprilike odgovara 28-postotnom povećanju mortaliteta među djecom od 5 do 14 godina a u podudarnosti je s pandemijom', napisali su. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene