Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vojvodina: Hrvati protiv imena ulica po agresorima na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji osudilo je u srijedu odluku gradske vlasti u Novom Sadu koja je dvjema ulicama u glavnom gradu Vojvodine dala imena poginulih zapovjednika srbijanskih postrojbi tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Na prijedlog Srpske radikalne stranke, koja je na vlasti u Novom Sadu, ulicu je dobio zapovjednik paravojne formacije "Vukovi s Vučjaka" Veljko Milanković, među ostalim, zbog njegovih "zasluga u oslobađanju zapadne Slavonije, Modriče i Dervente".

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Tu vrstu počasti novosadska gradska vlast je odala i pokojnom zapovjedniku Novosadskog korpusa, generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je bio na čelu tenkovske jedinice što je napadala Vukovar.

U reagiranju na tu odluku predsjednik HNV-a Branko Horvat je konstatirao da je ona motivirana nacionalističkim ili ideološkim razlozima, te da iza nje stoje nedobronamjerne skupine i organizacije.

Odluka o davanju naziva ulicama po osobama koja se spominju u spisima Haškog tribunala usvojena je u utorak na sjednici gradske skupštine unatoč oštrom protivljenju oporbe koju čini blok demokratskih stranaka.

"Mislim da je ovo slika vladavine Srpske radikalne stranke u Novom Sadu, i zaista je to sramno. Ne znam što još možemo dalje očekivati. Hoće li će se možda imena nekih dokazanih haških optuženika naći u nazivima ulica u Novom Sadu", izjavio je šef kluba vijećnika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada Aleksandar Odžić.

Dužnosnik SRS-a Milorad Mirčić, s druge strane, kaže da nema ništa sporno u toj odluci. Po njemu, kada to ne bilo usvojeno "doveli bi u pitanje i sve ostale oficire i patriote koji su se borili u nekim ratovima i doveli bi u pitanje njihovu ulogu i važnost".

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je u priopćenju da je preimenovanjem dviju ulica u Novom Sadu SRS nastavio svoju "zločinačku tradiciju".


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene