Vojnik Sjeverne Koreje koji je prošle godine prebjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju pod kišom metaka sin je generala. Kaže da većina njegove generacije sunarodnjaka nije lojalna Kom Jong Unu.

Galerija


Vojnik Oh Chong Song prošle je godine u dramatičnom bijegu iz Sjeverne Koreje privukao pažnju javnosti, a nedavno je dao intervju za japanske novine Sankei Shimbun.

Vezani članci Ante Vrkić Pobjegao iz zatvora dok je bacao smeće: Nakon osam dana policija pronašla bjegunca Slika nije dostupna Vojnik tinejdžer u bijegu: Prešao preko najmilitarizanije granice na svijetu

Song je 25-godišnji sin jednog od sjevernokorejskog generala. Iako je odrastao u višoj klasi, nije se smatrao odanim vodstvu Sjeverne Koreje. Ali ne radi se samo o nelojalnost, nego o potpunoj ravnodušnosti.

''U Sjevernoj Koreji ljudi, a naročito mlađe generacije, indiferentni su jedni prema drugima, prema politici i prema svojim vođama te ne postoji osjećaj lojalnosti', rekao je za Sankei Shimbun, prenosi The Guardian.

On sam je, kaže, bio ravnodušan prema vladavini Kim Jong Una i nije bio zainteresiran saznati što njegovi prijatelji misle o tome. ''Prirodno je ne biti zainteresiran ili lojalan jer je sustav takav da ne nudi alternativu ovoj vlasti, bez obzira na to može li ili ne prehranjivati ljude'', kazao je.

Mladi Oh zanijekao je medijske napise južnokorejskih medija da je u Sjevernoj Koreji tražen za ubojstvo.

Bizarna odluka o bijegu

Potpuno je bizaran način na koji je pobjegao. Naime, nakon svađe s prijateljima napio se, a morao je na dežurstvo. Na putu prema mjestu dežurstva slučajno je probio rampu, pa je u strahu od moguće egzekucije zbog toga samo nastavio voziti prema Južnoj Koreji. Budući da je dežurstvo odrađivao na mjestu 20-ak metara udaljenom od neprijateljskih susjeda s juga, vožnja nije predugo trajala. Unatoč tome što je izbjegao egzekuciju, ozlijeđen je jer su njegovi kolege otvorili vatru na njega.

Kaže da ih potpuno razumije: ''Da nisu otvorili vatru na mene, bili bi snažno kažnjeni. Da sam bio na njihovu mjestu, i ja bih učinio isto.''