Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti u Teksasu ne mogu uskratiti sredstva udrugama koje podržavaju pobačaj.


Odluka je to federalnog suca Sama Sparksa koji je ustvrdio da državni tužilac nije uspio dokazati da udruga Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) krše pravila zbog kojih bi im trebao biti uskraćen novac iz saveznih fondova.

Vlasti u Teksasu još su u prosincu ukinule financiranje za udrugu optuživši ih da prodaju dijelove nerođenih beba, odnosno fetusa.

Nešto kasnije, američki predsjednik Donald Trump u siječnju je potpisao ukaz kojim se zabranjuje da se sredstvima iz saveznih fondova financiraju nevladine organizacije koje podržavaju pobačaj. Još u kampanji Trump je obećao da će raditi na tome da Planned Parenthood ne dobiva sredstva od države.

Prema podacima, od 4,3 milijuna ljudi koliko ih živi u Teksasu, 12.500 zatražilo je medicinske usluge u Planned Parenthoodu. U udruzi ističu da prema zakonu ta novac iz fondova ionako ne smiju koristiti za pobačaje već se koristi za preventivu, kontracepciju i testove za trudnoću, piše CNN.
 

Vezani članci Donald Trump Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju Ilustracija Sudac se pobunio protiv zabrane pobačaja: ''Ne može se zamisliti tjeskoba i strah''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju