Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažno cjepivo

Vlasti i roditelji optužili medicinsku sestru: ''Čim sam to vidjela na ruci svoje kćeri, znala sam da nešto nije u redu''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Medicinska sestra u Španjolskoj optužena je da je desecima djece dala lažna rutinska cjepiva, a istraga se sada proširuje na dodatnih 400 djece koje je nedavno cijepila.

Čim je Laura Alonso vidjela prozirnu tekućinu na ruci svoje kćeri, znala je da nešto nije u redu.

Upravo je dovela svoju dvogodišnjakinju na cijepljenje protiv vodenih kozica u ambulantu u Santurtziju, općini u španjolskoj Baskiji. Osim boje tekućine, bilo je još detalja koji su pobudilli njezinu sumnju, a brzina kojom je postupala medicinska sestra nije se činila uobičajenom.

"Bilo je nemoguće primijeniti cjepiva tom brzinom, nije bilo vremena da se unese doza", rekla je za Euronews Alonso, koja također radi kao medicinska sestra. Mjesecima kasnije primila je poziv iz baskijske zdravstvene službe. Nakon pritužbi nekoliko roditelja odlučili su provesti istraživanje kako bi provjerili stupanj imuniteta djece cijepljene u klinici. 

Testirano je pedesetak mališana cijepljenih u klinici, a bili su podijeljeni u dvije skupine prema tome koja ih je medicinska sestra primila. Otkrili su da većina onih koje je cijepila određena medicinska sestra, koja zasad nije imenovana, nije bila propisno cijepljena.

Lokalne vlasti pokrenule su grupni spor protiv medicinske sestre, koja će svjedočiti na sudu, pod optužbom da je djeci davala lažna rutinska cjepiva.

Osim vlasti, i 42 obitelji podnijele su zajedničku tužbu zbog sumnji u pronevjeru javnih sredstava i krivotvorenje dokumenata. Prema riječima odvjetnika obitelji, razmatraju proširenje tužbe na zločine protiv javnog zdravlja.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera''

Pročitajte i ovo Ilustracija KOMPLIKACIJE MOGU BITI TEŠKE U susjedstvo stigla izrazito zarazna virusna bolest: Epidemiolozi upozoravali na epidemiju, ali ih nisu slušali

Regionalne zdravstvene vlasti potvrdile su da je medicinska sestra na dopustu, a istraga je proširena na još 400 djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene