Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se poluotok priznaje kao suverena država, a u utorak bi se trebao obratiti zastupnicima ruske Dume.


Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak uredbu o priznavanju Krima kao suverene države, javile su ruske agencije navodeći ured Kremlja za odnose s javnošću.

Vezani članci Medicinsko osoblje, ilustracija Dok neke zemlje popuštaju mjere, kod njih zbog naglog porasta broja zaraženih uvode neradne dane: ''Broj novih novih slučajeva dosegao je vrhunac iz prošle godine'' Ukrajinska vojska Konačno mir? Postignut dogovor o primirju na istoku Ukrajine

Rusija, "s obzirom na volju naroda na Krimu izraženu na referendumu 16. ožujka 2014." odlučuje "priznati Republiku Krim kao suverenu i neovisnu državu gdje grad Sebastopolj ima posebni status", kaže se u tekstu ukaza koji je objavio ured ruskog predsjednika.

Ukaz stupa na snagu "danom potpisivanja", kaže se u tekstu.

U skladu s međunarodnim pravom, priznavanje Krima kao neovisne države je korak koji je potreban za njegovu integraciju u Rusku Federaciju. Integracija treba biti predmet dogovora između dviju neovisnih država.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto.

Krimski parlament službeno je u ponedjeljak zatražio od Rusije da pripoji Krim.

Izaslanstvo s Krima pod vodstvom premijera Sergeja Aksjonova stiglo je u ponedjeljak u Moskvu.

U petak bi Duma trebala glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji.

Ukrajina: Nikada se nećemo pomiriti s aneksijom Krima

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u ponedjeljak u Kijevu da je spreman za pregovore s Rusijom oko Krima, ali da nikada neće prihvatiti aneksiju poluotoka.

'Spremni smo na pregovore ali se nikad nećemo pomiriti s aneksijom teritorija', rekao je Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

U tom obraćanju, Turčinov je također kazao da će svaka akcija koje potiče masovne nerede u Ukrajini biti smatrana 'podržavanjem vojnog agresora i zločinom protiv države'.

Sankcije zbog referenduma: 21 dužnosniku plijeni se imovina!

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je odbacilo ruski prijedlog o stvaranju kontaktne skupine koja bi bila posrednik u krizi i sugerirala promjene ukrajinskog ustava.

Ministarstvo je također pozvalo ukrajinskog veleposlanika u Rusiji na konzultacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook