Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisao uredbu

Putin priznao Krim kao suverenu državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se poluotok priznaje kao suverena država, a u utorak bi se trebao obratiti zastupnicima ruske Dume.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak uredbu o priznavanju Krima kao suverene države, javile su ruske agencije navodeći ured Kremlja za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..."

Rusija, "s obzirom na volju naroda na Krimu izraženu na referendumu 16. ožujka 2014." odlučuje "priznati Republiku Krim kao suverenu i neovisnu državu gdje grad Sebastopolj ima posebni status", kaže se u tekstu ukaza koji je objavio ured ruskog predsjednika.

Ukaz stupa na snagu "danom potpisivanja", kaže se u tekstu.

U skladu s međunarodnim pravom, priznavanje Krima kao neovisne države je korak koji je potreban za njegovu integraciju u Rusku Federaciju. Integracija treba biti predmet dogovora između dviju neovisnih država.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto.

Krimski parlament službeno je u ponedjeljak zatražio od Rusije da pripoji Krim.

Izaslanstvo s Krima pod vodstvom premijera Sergeja Aksjonova stiglo je u ponedjeljak u Moskvu.

U petak bi Duma trebala glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji.

Ukrajina: Nikada se nećemo pomiriti s aneksijom Krima

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u ponedjeljak u Kijevu da je spreman za pregovore s Rusijom oko Krima, ali da nikada neće prihvatiti aneksiju poluotoka.

'Spremni smo na pregovore ali se nikad nećemo pomiriti s aneksijom teritorija', rekao je Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

U tom obraćanju, Turčinov je također kazao da će svaka akcija koje potiče masovne nerede u Ukrajini biti smatrana 'podržavanjem vojnog agresora i zločinom protiv države'.

Sankcije zbog referenduma: 21 dužnosniku plijeni se imovina!

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je odbacilo ruski prijedlog o stvaranju kontaktne skupine koja bi bila posrednik u krizi i sugerirala promjene ukrajinskog ustava.

Ministarstvo je također pozvalo ukrajinskog veleposlanika u Rusiji na konzultacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene