Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna lista EU

Sankcije zbog referenduma: 21 dužnosniku plijeni se imovina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija odlučila je sankcije nametnuti 21 ruskom i krimskom dužnosniku.

Europska unija u ponedjeljak je dala odobrenje za sankcije 21 dužnosniku Rusije i Krima, koje uključuju zabranu ulaska u Eu i zamrzavanje svih sredstava u EU.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o sudbini Milanovića: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Slika nije dostupna Za njih Krim ne postoji EU uvela nove sankcije protiv Krima

Pod sankcijama se našlo 13 vojnih i političkih dužnosnika iz Rusije te 8 krimskih dužnosnika.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u ponedjeljak na redovitom sastanku u Bruxellesu na kojem bi trebali, nakon referenduma na Krimu, uvesti sankcije protiv dijela ruskih dužnosnika, pazeći pri tom da ne prekinu sve diplomatske veze s Moskvom kako se ukrajinska krize ne bi dodatno produbila.

Krim službeno zatražio pripajanje Rusiji - Ukrajina mobilizira 40.000 vojnika!

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier istaknuo je referendum o pripajanju ukrajinskog polutoka Krima Rusiji u suprotnosti s ukrajinskim ustavom te da EU ne može prijeći preko toga kao da se ništa nije dogodilo. "Stoga je potrebna reakcija Europske unije, koju će Rusija s jedne strane jasno razumjeti, a s druge strane koja će ostaviti otvorenima načine i mogućnosti za sprječavanje daljnjeg zaoštravanja koje bi moglo voditi podjeli Europe", rekao je Steinmeier.

Šef njemačke diplomacije zauzeo se da se hitno u Ukrajinu pošalje promatračka misija OESS-a.

Ti promatrači bi po Steinmeieru trebali biti raspoređeni na ključnim točkama na istoku i jugu Ukrajine i promatrati je li Rusija i "dalje aktivna na destablizaciji Ukrajine i izvan Krima".

Sličnu poruku uputio je i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Treba pokazati odlučnost i istodobno naći načina da se ne ide prema eksalaciji", rekao je Fabius.

"Pokušat ćemo poslati najjaču moguću poruku Rusiji kako bi razumjela da je situacija nakon tzv. refererenduma na Krimu ozbiljna", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton.

Ta poruka trebala bi biti uvođenje ciljanih sankcija protiv ruskih ili proruskih ukrajinskih dužnosnika, kojima bi trebao biti zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina. Na toj crnoj listi trebali bi se naći ruski dužnosnici koji su podržavali organizaciju referenduma. Za sada na tom popisu nema nikoga iz ruske vlade.

EU zajedno sa Sjedinjenim Državama očekuju da će sve veća izolacija Rusije na međunarodnoj sceni donijeti rezultate. Spominje se i mogućnost ekonomskih i trgovačkih sankcija što bi moglo imati ozbiljnih posljedica po Rusiju jer su EU i SAD njezini glavni trgovački partneri.

S druge strane, EU nastoji što više pomoći novim vlastima u Ukrajini. U petak je predviđeno potpisivanje političkog dijela sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene