Rusija je poslala admirala Gligoroviča da se pozicionira između američkih brodova nakon što je Putin osudio napad na Siriju kao čin agresije.

Galerija


Vladimir Putin preusmjerio je fregatu s rutinskog putovanja te je poslao da zaštiti Siriju od daljnjih američkih zračnih napada, što je pojačalo strahove oko mogućeg konflikta između Rusije i Zapada.

Moskovski izvor tvrdi da ratni brod, naružan krstarećim projektilima, treba stići na prostore Mediterana u petak. "Ruski brod naoružan krstarećim projektilima Kalibr će posjetiti logističku bazu Tartusu", izjavili su za ruske tiskovne agencije.

Fregata ((Photo: Facebook/Ministry of Defence of the Russian Federation)
Fregata (Photo: Facebook/Ministry of Defence of the Russian Federation)

Ova akcija je reakcija na američko lansiranje 59 Tomahawk projektila s Mediterana na Siriju. Smatra se da su bombardirali zračnu luku Al-Šairat, južno od grada Homs. Rusko Ministarstvo obrane je također navelo da je učinkovitost napada SAD-a "vrlo niska" te da su samo 23 projektila pogodila mete, s tim da im nije jasno gdje se "prizemljilo" ostalih 36 projektila.

Sirijska agencija za novosti je u tom trenutku potvrdila da je najmanje devet poginulih, od kojih su četvero djeca. Također su objavili da je uništeno i šest sirijskih vojnih zrakoplova.

Ruski predsjednik je djelima stao iza svojih riječi kojima je akcije Donalda Trumpa okarakterizirao kao čin agresije koji krši međunarodne zakone.