Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratio se Trump

Odgovor na kemijsko oružje: SAD izveo napad na zračnu bazu u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trump je pozvao ''sve civilizirane nacije'' da pomognu u okončanju sukoba u Siriji.

Sjedinjene Američke Države izvele su napad projektilima na zračnu bazu u Siriji kao odgovor na sumnje u napad kemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Izraelski vojnik u Golanskoj visoravni objavila sirijska vojska Izrael napada glavnu bazu protuzračne obrane u Južnoj Siriji

Pentagon je obavijestio da je u 4.40 sati prema sirijskim vremenu ispaljeno 59 Tomahawk krstarećih raketa sa razarača u istočnom Sredozemlju.

U televizijskom obraćanju američki predsjednik Donald Trump pozvao je ''sve civilizirane nacije da pomognu u okončanju sukoba u Siriji''.

''Pozivam sve civilizirane zemlje da nam se pridruže u nastojanju da stanemo na kraj pokolju i krvoproliću u Siriji, kao i na kraj svim vrstama terorizma'', rekao je Trump.

Britanska vlada napad je opisala kao ''odgovarajući odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem''.

Pentagon je obavijestio i da je ruska vojska, koja podupire sirijsku vladu, obaviještena uoči napada. Ispaljenim raketama ciljani su zrakoplovi, zrakoplovna skloništa, skladišni prostori, bunkeri sa streljivom, protuzračni sustavi obrane i radari.

Pentagon je dodao kako je cilj napada odvratiti režim od ponovnog korištenja kemijskog oružja. Nisu otkrivali detalje o šteti ili žrtvama, ali je guverner Homsa rekao da su dijelovi baze zapaljeni kao i da ima žrtava. Objasnio je da će trebati neko vrijeme da se utvrdi stupanj oštećenja.

U navodnom napadu kemijskim oružjem u pokrajini Idlib poginuli su deseci civila, uključujući i djecu.

Trump je poručio da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad diktator koji je pokrenuo grozan napad kemijskim oružjem na nevine civile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene