Shinzo Abe i Vladimir Putin (Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Shinzo Abe i Vladimir Putin (Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin okrenuo se prema japanskom premijeru Shinzu Abeu na konferenciji u srijedu i ponudio mu potpisivanje mirovnog sporazuma do kraja godine kojim bi se okončao desetljećima dug teritorijalni spor.


"Upravo mi je to palo na pamet", rekao je Putin Abeu na gospodarskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku.

Vezani članci Vladimir Putin Liječnik koji se sastao s Putinom prošloga tjedna ima koronavirus Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom

"Zaključimo mirovni sporazum prije kraja godine, bez ikakvih preduvjeta", ponudio je ruski čelnik. Abe nije odmah odgovorio na njegov prijedlog, a nešto kasnije oglasio se glasnogovornik japanske vlade, koji je izjavio da Tokio želi vraćanje otoka koje je Rusija zauzela u Drugom svjetskom ratu prije nego što potpiše mirovni sporazum.

Sporni otoci u Tihom oceanu poznati su kao Kurili u Rusiji i Sjeverni teritoriji u Japanu.

Moskva i Tokio tehnički nikada nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata zbog neriješenog pitanja Kurila koje je bivši Sovjetski Savez anektirao krajem Drugog svjetskog rata.

"Nisam se šalio", rekao je kasnije Putin. Dodao je kako je njegova ideja da dvije strane prvo potpišu sporazum, a zatim na temelju njega riješe sporna pitanja.  (Hina)