Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

Aktualno Galerija Pčele - 4 Pčele - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pčele - 3 Pčele - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pčele - 2 Pčele - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pčele - 1 Galerija 1/4 >>
Pogoršanje vremena u Slavoniji donosi probleme voćarima, a zbog naglog zahladnjenja i kiše pčele žive zimski san, zbog čega voćari i pčelari već zbrajaju štete. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Inače rojevi na ulazu u košnicu, a sad gdjekoja pčelica jer im kiša ne da van.

"Žao mi je sad jer nam je repica blizu, ali ako sad tri-četiri dana bude kiša, slabije će. Repica će nam proći i nećemo imati prinosa", požalila se Dubravka Ekrapić.

Repica je pčelarima prva paša, koja je i lani izostala.

"Repica nam je glavna paša u proljeće. Kad nema repice, ljudi jednostavno ne vraćaju onda ništa, prvu pašu prođu, onda idu na bagrem ako ga bude. Ako bagrem bude smrznut kao što zna biti ili se pojavi kiša, onda je veliki problem, onda će zaista biti veliki problem", kaže Ekrapić.

Upravo mirovanje pčela donosi probleme i voćarima, iako su se neke voćke stigle oprašiti.

Pročitajte i ovo Borut Pahor u šetnji Zagrebom autohtona sorta Pahor posjetio zagrebački Zoološki vrt: Pogledajte nastambu koju je poklonio Gradu za uspomenu

"Trenutačno je najveći problem s oplodnjom. Voćke su se oprašile, sad je pitanje hoće li biti oplodnje zbog nižih temperatura i vlage. Idućih pet-šest dana je kritično, ali vidjet ćemo", poručio je Renato Kovač.

On i obitelj imaju 12 hektara šljiva i posljednjih pet godina ne pamte veće štete, pa strahuju od mraza koji uvijek iznenadi kad ne treba.

"U proteklih pet godina mislim da smo tri puta imali velike štete od mraza", kaže voćar. "Prošle godine imali smo oko 30 posto od uroda, prije dvije godine nismo imali ništa, bilo je strašno", prisjetio se.

Struka ističe da će zbog kiše najviše stradati voće koje je sad u cvatnji.

Pročitajte i ovo Zvonimir Srna, Domagoj Jakopović Ribafish, Jakov Gojun Jer pčele su važne Ribafish, Gojun i Srna postavili nove hotele za pčele

"Cvatnja koja u uobičajenim godinama traje od sedam do 10 dana, u ovim hladnijim danima traje 15 dana i duže. U tom periodu mi smo zabilježili da je bio samo jedan ili dva povoljna dana za oprašivanje i oplodnju. To će svakako negativno utjecati na količinu voća koje će biti spremno za tržište", objasnio je Dominik Vuković s Poljoprivrednog instituta.

Proizvodnja pod vedrim nebom ne može se prilagoditi vremenskim uvjetima.

Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine, ''U kritičnoj je fazi koštičavo voće. Najveće se štete očekuju na šljivi, trešnji i višnji'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić, koja je razgovarala s voćarom Slavkom Augustinovićem.

Trenutačno su u cvatu marelica, šljiva i trešnja, a Augustinović strahuje da će najviše stradati rane sorte marelice, a kritična je i šljiva. 

Opisao je s kojim se problemima kada je posrijedi vrijeme susreću voćari te istaknuo da prave alternative pčelama nema.

''Štete je sada teško procjenjivati, vidjet ćemo za desetak dana'', dodao je, a detalje razgovora pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene