Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB U VOJNOM VRHU

Tajni dokumenti otkrivaju: Sukobi u vojnom vrhu Rusije su eskalirali, Putin je morao intervenirati

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Prema novootkrivenim tajnim obavještajnim dokumentima koji su procurili iz Pentagona, na ukupno 27 stranica vidi se koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u ruske vojne i obavještajne strukture.

Informacije u dokumentima prikupljene su uglavnom presretanjem komunikacije, a analitičari vjeruju kako dokumenti pokazuju nekoliko sveobuhvatnih razloga zbog kojih ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio osigurati vojnu pobjedu u Ukrajini nakon više od 13 mjeseci rata.

U jednom dokumentu američki obavještajci navode kako je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila ministarstvo obrane za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini. Amerikanci tvrde kako to otkriće dokazuje nespremnost vojnih dužnosnika da prenesu loše vijesti u zapovjedni lanac, piše New York Times.

Postoje i dokazi unutarnjih borbi i međusobnog optuživanja između ruskih agencija odgovornih za različite aspekte rata te dužnosnici FSB-a tvrde da procjena žrtava ministarstva obrane ne uključuje mrtve i ranjene među ruskom nacionalnom gardom, Wagnerovim plaćeničkim snagama ili borcima koje predvodi čečenski vođa Ramzan Kadirov.

Pročitajte i ovo Jack Teixeira Jack Teixeira Tko je mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona: Otkrio ga je jedan mali detalj

FSB je izračunao da je stvarni broj Rusa ranjenih i ubijenih u akciji bio bliži 110.000, ali ne precizira se procjena broja žrtava ruskog ministarstva obrane.

Američki dužnosnici ranije su procijenili ruske gubitke na oko 200.000 vojnika. U jednom od dokumenata koji su procurili stoji da su Rusi pretrpjeli 189.500 do 223.000 žrtava, uključujući do 43.000 poginulih u akciji, u usporedbi sa 124.500 do 131.000 ukrajinskih žrtava, uključujući 17.500 ubijenih u akciji.

U dokumentima se nalaze i detalji o javnoj raspravi u kojoj je čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin optužio ruske vojne dužnosnike da su uskratili hitno potrebno streljivo borcima. Vladimir Putin navodno je osobno pokušao riješiti spor tako što je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak, za koji se vjeruje da je održan 22. veljače.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRANKE U ŠOKU Samo u Hrvatskoj: Sudac odgodio ročište nakon što je dobio platnu listu. "Spopala me zlovolja"

"Sastanak se gotovo sigurno ticao, barem djelomično, Prigožinovih javnih optužbi i posljedičnih napetosti sa Šojguom", piše u dokumentu. New York Times piše kako se radi o materijalima Agencije za nacionalnu sigurnost, Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe i Uprave za obavještajne poslove Združenog stožera Pentagona.

Materijali su objavljeni na jednom od Discordovih kanala, a američki su dužnosnici potvrdili da su ti dokumenti autentični, ali su upozorili da su neki izmijenjeni. Dokumenti također mogu sadržavati zastarjele ili netočne podatke.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Pogoršanje odnosa Amerikanci pripremaju politički udar na Orbana. EU na popis sankcija dodao poznatu rusku plaćeničku skupinu

U jednom od dokumenata, za koji se čini da ga je napisao Združeni stožer vojske 23. veljače, zaključuje se da Rusija nije uspjela prekinuti masivni protok zapadnog oružja i opreme u Ukrajinu od početka rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene