Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska pokrenula kampanju

Vlada prvi put progovorila o jednoj od najvećih tabu tema: ''Važno je da se kaže - incest postoji, to je javni problem, a ne privatni''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svaka deseta osoba u Francuskoj je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, a incest je posebno veliki problem.

Nakon podataka koji pokazuju šokantno visoku stopu seksualnog zlostavljanja djece u obitelji, francuska vlada se našla pod velikim pritiskom da pooštri zakonske sankcije protiv počinitelja incesta, što je tema koja se već dugo smatra tabuom.

Francuska vlada pokrenula je veliku kampanju za borbu protiv incesta i seksualnog nasilja koje svake godine trpi 160.000 djece.

''To su djela koja uništavaju djecu''

Prema riječima francuske državne tajnice za djecu Charlotte Caubel, kampanja koja je prva takve vrste u Francuskoj, govori o brojkama - dijete je seksualno napadnuto svake tri minute – i naglašava traumu: to su djela koja uništavaju djecu.

"Ovo je prvi put da je jedna vlada upotrijebila riječ 'incest' u kampanji, prvi put da je progovorila o seksualnom nasilju u obitelji", rekla je.

Ovu nacionalnu kampanju, koja je najprije počela na društvenim mrežama i u medijima prije nego što se pojavi na javnim mjestima iu kinima, preporučila je Neovisna komisija za incest i seksualno nasilje nad djecom (Ciivise), koja je sudjelovala u njezinu osmišljavanju. 

Caubel je posjetila nacionalnu liniju za pomoć u pratnji vladina glasnogovornika Oliviera Vérana i glumice Muriel Robin, koja glumi u filmu o incestu, "Les yeux grands fermés'', koji će biti prikazan na TF1 u listopadu.

M6 će 24. rujna emitirati dokumentarac glumice Emmanuelle Béart, koja daje glas odraslima, uključujući i nju, koji su kao djeca bili žrtve incesta.

Pod naslovom ''Glasna tišina", Béartin film ne imenuje svog zlostavljača, iako je glumica 'Nemoguće misije" jasno dala do znanja da to nije bio njezin otac, rekavši da njezini roditelji i prijatelji nisu primijetili što se događa sve dok je nije spasila baka.

"Ovo je hrabra kampanja koja ne nastoji minimizirati stvarnost, strah ili patnju djeteta", komentirao je sudac Edouard Durand, supredsjedavajući Ciivisea, čije se novo privremeno izvješće očekuje uskoro, te dodao: "Važno je da kroz ovu kampanju vlada kaže - incest postoji, to je javni problem, a ne privatni.''

Posljednja vladina kampanja o pedofilskom zločinu datira iz 2002. godine i nije spominjala incest.

Civiiseovo istraživanje imalo je veliki utjecaj na francusku politiku, s naglaskom na vladu koja je poduzela mjere za uvođenje strožih kaznenih mjera protiv roditelja koji su počinili incestuozno zlostavljanje, dok je istovremeno ojačala podršku djeci žrtvama, piše Euronews.

Pročitajte i ovo Žrtve potresa u Maroku - 3 Kriza velikih razmjera Maroko je razrušen, građani su očajni, ali vlasti biraju čiju će pomoć prihvatiti: Što se krije u pozadini takve odluke?

Pročitajte i ovo Karin Kneissl, Vladimir Putin - 1 Centar Gorki Previranja u Putinovoj alpskoj utvrdi: Bivša ministrica koja je s njime plesala na svojem vjenčanju seli u Rusiju

Među inicijativama za poboljšanje situacije su pedijatrijske jedinice za prijem i slušanje, koje će okupiti liječnike, psihologe i obučene istražitelje koji će odlučivati ​​o tome kako postupati prema djeci koja su pretrpjela zlostavljanje i kako ih zaštititi.

"Prema podacima udruga, svaka deseta odrasla osoba doživjela je incest, što znači da se svakodnevno susrećete s osobama koje su doživjele incest i drugima koji su ga počinili”, rekla je državna tajnica za djecu.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

''Borba protiv incesta mora postati svačija bitka''

''Srž problema je pretjerano opušten stav o tom pitanju i niska stopa otkrivanja seksualnog nasilja", upozorio je ranije Durand.

"Do kraja jeseni nitko ne bi trebao moći reći - Nisam znao, nisam bio svjestan razmjera ovih djela ili traume koju uzrokuju. To mora postati svačija bitka'', poručila je državna tajnica za djecu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene