Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar Gorki

Previranja u Putinovoj alpskoj utvrdi: Bivša ministrica koja je s njime plesala na svojem vjenčanju seli u Rusiju

Karin Kneissl, Vladimir Putin - 1
Karin Kneissl, Vladimir Putin - 1 Afp
Aktualno Galerija Karin Kneissl, Vladimir Putin - 1 Karin Kneissl, Vladimir Putin - 1 Foto: Afp Karin Kneissl, Vladimir Putin - 2 Karin Kneissl, Vladimir Putin - 2 Foto: Afp Karin Kneissl, Vladimir Putin - 3 Karin Kneissl, Vladimir Putin - 3 Foto: Afp +0 Karin Kneissl, Vladimir Putin - 4 Galerija 1/4 >>
Putinova alpska utvrda, saveznik u srcu Europe, korisni idiot u srcu EU-a, samo su neki od epiteta kojima se časti Austriju zbog njezina odnosa prema Rusiji.

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, poznata po plesu s Vladimirom Putinom na svojem vjenčanju, preselit će se u rodni grad ruskog predsjednika Sankt Peterburg kako bi vodila think tank koji je sama stvorila.

''Ja sam suosnivačica centra GORKI i njime upravljam. S obzirom na to da ondje ima puno posla i zahtijeva puno pažnje, odlučila sam preseliti se u Sankt Petersburg zbog ovog posla,” rekla je Kneissl.

Centar koji je otvoren u ožujku 2023. ima za cilj pripremiti objektivnu analizu za pronalaženje rješenja za ciljeve ruske politike, navodi se na službenoj stranici Centra. GORKI je povezan s Državnim sveučilištem u Sankt Petersburgu, gdje je Vladimir Putin studirao pravo 1970-ih, piše Politico.

Pročitajte i ovo Žrtve potresa u Maroku - 3 Kriza velikih razmjera Maroko je razrušen, građani su očajni, ali vlasti biraju čiju će pomoć prihvatiti: Što se krije u pozadini takve odluke?

Kneissl je bila austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. godine, a za to mjesto nominirala ju je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ). Dobila je kritike zbog svojih bliskih veza s Putinom, koji je prisustvovao njezinom vjenčanju 2018. u austrijskim Alpama, te zbog nedavnog odmora u Rusiji usred rata koji Kremlj vodi u Ukrajini.

Govoreći na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku u utorak, Kneissl je također kritizirala ponašanje Austrije prema Rusiji, usporedivši ga sa shizofrenijom. “Austrijska politika i javno mnijenje ne umaraju se od osuđivanja Rusije”, rekla je, dodajući da su oni koji još uvijek imaju poslovne veze s Rusijom označeni kao oni koji zarađuju na krvi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Centar grada Zagrebačkim ulicama: Proširuje se pješačka zona, u ovim ulicama od sada više neće biti vozila

Izaslanik Europske komisije za Austriju Martin Selmayr izazvao je prije nekoliko dana bijes nakon što je kritizirao uvoz ruskog plina iz te zemlje, optužujući Beč da plaća krvavi novac Moskvi.

Austrija ima povijesne veze s Rusijom. Iako je podržala sankcije EU-a i javno kritizirala Putinovo kršenje međunarodnog prava, Austrija je zadržala komercijalne veze s Moskvom i ostala je jedna od rijetkih zemalja EU-a koja još uvijek uvozi ruski plin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene