Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zaključila je u ponedjeljak kako umirovljeni general Armije BiH Rasim Delić susretom s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem nije prekršio pravila Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju na slobodu.


Vlada je odlučila ponuditi ICTY-u i dodatna jamstva kako se bivši zapovjednik Armije BiH ne bi morao prije vremena vratiti u pritvor.

Vezani članci Ilustracija Pod utjecajem vlasti, crkve i nacionalista, policija kod susjeda zabranila skup LGBTIQ aktivista: "Ustanite protiv Sodome i Gomore" Zoran Milanović Milanović napao HDZ: "Iznapijao se, porazbijao pola šora, zataškavano je i da to nema veze s premijerom? Brate, pričaj to nekom drugom"

Federalna je vlada na zatvorenoj sjednici održanoj u Sarajevu
razmatrala stanje nakon zahtjeva Tužiteljstva ICTY-a da se Deliću ukine privremena sloboda zbog činjenice da se on prošlog tjedna sastao sa Silajdžićem i pri tom s njim razgovarao o procesu koji je u tijeku u Den Haagu.

Deliću se tamo sudi zbog ratnih zločina što su ih nad Hrvatima i Srbima počinili mudžahedini koji su se borili u sastavu Armije BiH, a Tužiteljstvo posebno spornim smatra to da je Silajdžić, svojedobno predsjednik Vlade RBiH, kao i Delić bio članom proširenog Predsjedništva BiH u vrijeme kada su ti zločini počinjeni.

Tužiteljstvo je zatražilo da suci ICTY-a odmah donesu odluku kojom će federalne vlasti obvezati da uhite Delića i pošalju ga natrag u haški pritvor.

U priopćenju sa sjednice Vlade FBiH stoji kao je procijenjeno da unatoč ovome "nema elemenata koji ukazuju na kršenje odredbe... odluke o zahtjevu obrane za (Delićevo) privremeno puštanje na slobodu".

"Vlada FBiH izrazila je spremnost da osigura dodatna jamstva (za Delićev ostanak na privremenoj slobodi) ukoliko ih ICTY bude tražio", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju