Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada FBiH nudi ICTY-ju dodatna jamstva za Delića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zaključila je u ponedjeljak kako umirovljeni general Armije BiH Rasim Delić susretom s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem nije prekršio pravila Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju na slobodu.

Vlada je odlučila ponuditi ICTY-u i dodatna jamstva kako se bivši zapovjednik Armije BiH ne bi morao prije vremena vratiti u pritvor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Federalna je vlada na zatvorenoj sjednici održanoj u Sarajevu
razmatrala stanje nakon zahtjeva Tužiteljstva ICTY-a da se Deliću ukine privremena sloboda zbog činjenice da se on prošlog tjedna sastao sa Silajdžićem i pri tom s njim razgovarao o procesu koji je u tijeku u Den Haagu.

Deliću se tamo sudi zbog ratnih zločina što su ih nad Hrvatima i Srbima počinili mudžahedini koji su se borili u sastavu Armije BiH, a Tužiteljstvo posebno spornim smatra to da je Silajdžić, svojedobno predsjednik Vlade RBiH, kao i Delić bio članom proširenog Predsjedništva BiH u vrijeme kada su ti zločini počinjeni.

Tužiteljstvo je zatražilo da suci ICTY-a odmah donesu odluku kojom će federalne vlasti obvezati da uhite Delića i pošalju ga natrag u haški pritvor.

U priopćenju sa sjednice Vlade FBiH stoji kao je procijenjeno da unatoč ovome "nema elemenata koji ukazuju na kršenje odredbe... odluke o zahtjevu obrane za (Delićevo) privremeno puštanje na slobodu".

"Vlada FBiH izrazila je spremnost da osigura dodatna jamstva (za Delićev ostanak na privremenoj slobodi) ukoliko ih ICTY bude tražio", stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene