Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove godine je pred europskim zemljama povijesna zadaća obrane kršćanske kulture, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za list Magyar Idok objavljenom u subotu, prenosi mađarska novinska agencija MTI.


Mađari imaju sva prava sebe vidjeti kao kršćansku naciju, rekao je Orban i dodao da je "činjenica da smo kršćani i naša živa vjera održali su nas u središtu Europe više od tisuću godina".

Vezani članci Viktor Orban Novi skandal Orbana: Nosio šal s kartom povijesne Mađarske koja sadrži velike dijelove Hrvatske Viktor Orban Orban oštro napao europsku politiku: "Sankcije Rusiji su korak prema ratu. Blizu smo da postanemo zaraćena strana"

Mnogi nas pokušavaju kritizirati kada čuju da ljudi koji se izjašnjavaju kao kršćani ne puštaju ljude iz drugih dijelova da imigriraju u Europu, no Kristova zapovijed "voli bližnjega kao sebe" znači i "obvezati se i čuvati sve što jesmo", ustvrdio je Orban.

Izvor ponosa i snage

Europljani smatraju kršćansku kulturu izvorom njihovog ponosa i snage, a kršćanska kultura definira njihove svakodnevne vrijednosti, rekao je Orban.

"Ona definira naše viđenje prirode pravde i nepravde, odnosa između muškarca i žene, obitelji, uspjeha, rada i časti", nastavio je.

Bez obzira idemo li u crkvu "ne želimo da moramo slaviti Božić iza navučenih zavjesa kako ne bi povrijedili nečije osjećaje", rekao je Orban. "Ne želimo da se Božićni sajmovi preimenuju, i sigurno ih ne želimo staviti iza betonskih prepreka. Ne želimo našoj dejci uskratiti radost Svetog Nikole i tradicija darivanja".

Svjetonazor pod napadom

"Naš način života, naš temeljni svjetonazor dolazi pod ciljani napad. Europski imuno-sustav namjerno je oslabljen. Žele da budemo što nismo. Žele nam oduzeti naš način života i zamijeniti ga nečime što nije naš način života", ustvrdio je mađarski premijer u razgovoru.

Sve češće se čuje da su utemeljitelji Europske unije "zacrtali put" prije 60 godina, napomenuo je Orban citirajući bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova i premijera Roberta Schumana da "Europa treba biti kršćanska, ili ne treba više postojati".

"U 2017. pred europske zemlje stavljena je povijesna zadaća. Slobodne europske nacije, nacionalne vlade izabrane od njihovih slobodnih građana imaju novu zadaću; one moraju braniti kršćansku kulturu", rekao je.

"Naše početno stajalište je uvijek bilo da imamo pravo živjeti našim životima. Kada smo imali snage branili smo to pravo. Zato godinama radimo na tome da Mađarsku učinimo snažnijom i ponovno je postavimo na njene vlastite noge", dodao je.

Orban je zaključio da će, dok je god na vlasti njegova vlada raditi da održi Mađarsku kršćanskom i mađarskom, kao i da će činiti sve što je moguće da održi Europu europskom. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju