Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje jedan prosvjednik je uhićen zbog bacanja cipele na iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, tijekom njegovog posjeta Egiptu.


Cipela koju je prosvjednik bacio prema Ahmadinedžadu u mnoštvu, nije pogodila iranskog čelnika, no Ahmadinedžad je ubrzano napustio džamiju al-Hussein, gdje se nalazio, prenosi agencija AP.

Vezani članci Slika nije dostupna Kairo: Turisti napadnuti dok su prilazili autobusu Slika nije dostupna Egipat: Maskirano motociklisti ubili četvoricu policajaca

>> Ahmadinedžad: Spreman sam da me lansiraju u svemir!

Pripadnici osiguranja medijima su rekli kako je prosvjednik, za kojeg vjeruju da je Sirijac, uhićen te da ga je policija odvela s mjesta događaja.

Mahati prema nekome cipelom u arapskom svijetu se doživljava kao težak oblik pokazivanja nepoštovanja prema osobi, a bacanje cipele na nekoga, još je gori čin u tom smislu. Podsjetimo, svojevremeno je i bivši američki predsjednik George W. Bush brzom reakcijom izbjegao 'napad' cipelom.

Ispred navedene džamije okupilo se mnoštvo sunitskih prosvjednika, zbog potpore koju Iran daje režimu Bašara al-Asada u Siriji. kasnije su anti-iranski prosvjednici podigli su svoje cipele i blokirali ulaz u džamiju Al-Azhar, gdje se Ahmadinedžad sastao s prominentnim sunitskim svećenikom.

Ahmadinedžad je posjetio Egipat, kao prvi iranski vođa u posljednjih 30 godina. Njegov dolazak pokušaj je egipatskog predsjsednika Muhameda Morsija da oživi zahladnjele odnose s tom regionalnom silom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook