Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno još 719 osoba

VIDEO/FOTO Neredima u Francuskoj ne nazire se kraj: Lokalne vlasti najavile zabranu prosvjeda

Aktualno Galerija Peta noć nereda u Francuskoj - 1 Peta noć nereda u Francuskoj - 1 Foto: Afp Peta noć nereda u Francuskoj - 2 Peta noć nereda u Francuskoj - 2 Foto: Afp Peta noć nereda u Francuskoj - 3 Peta noć nereda u Francuskoj - 3 Foto: Afp +0 Peta noć nereda u Francuskoj - 4 Galerija 1/4 >>
U petoj noći nereda u Francuskoj uhićeno je 719 osoba, a ozlijeđeno je 45 policajaca i žandara.

U noći na nedjelju uhićeno je 719 osoba tijekom pete večeri nasilja u Francuskoj nakon smrti tinejdžera kojeg je u utorak ubio policajac, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u privremenom izvješću.

Ozlijeđeno je 45 policajaca i žandara, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim cestama zabilježen 871 požar, dodaju iz ministarstva.

Zahvaljujući raspoređivanju 45.000 policajaca i tisućama vatrogasaca, bila je to "mirnija noć" od prethodne, stoji u tvitu ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija na terenu Masovna pucnjava u SAD-u: Ubijene su dvije osobe, 28 ih je ranjeno, neke su u kritičnom stanju

Najveći neredi bili su u Marseilleu, gdje je policija ljude pokušala rastjerati suzavcem te se s njima i fizički obračunavala do kasno u noć.

Prosvjednici su u gradu južno od Pariza zabili automobil u dom gradonačelnika Vincent Jeanbrun i ozlijedili su njegovu ženu i dijete.

Lokalne vlasti diljem zemlje najavile su zabranu prosvjeda te ukinule javni prijevoz u noćnim satima, izvijestio je Guardian.

Predsjednik Emmanuel Macron je zbog nereda odgodio službeni posjet Njemačkoj da bi se suočio s najgorom krizom svoje vlasti od prosvjeda žutih prsluka 2018. godine, kada je paraliziran veći dio Francuske.

Pročitajte i ovo Mjesto pucnjave u okolici Siska - 7 Dan nakon VIDEO/FOTO Noć strave i užasa u Sisku: Jedna žena ubijena, četiri teško ranjene osobe, zapaljene kuće i automobili

Nerede je izazvala smrt 17-godišnjeg Nahela, kojeg je ubio policajac tijekom prometne kontrole. Policajcu osumnjičenom za ubojstvo tinejdžera određen je pritvor i suočava se s preliminarnom istragom za ubojstvo iz nehaja.

Nahelov pogreb održan je u subotu, a njegova je obitelj novinare zamolila da ne dolaze.

Kina se požalila Francuskoj

Kineski konzulat u Marseilleu požalio se Francuskoj nakon što su autobusu koji je prevozio kinesku turističku skupinu u južnom gradu razbijeni prozori što je izazvalo manje ozljede, naveo je kineski konzularni ured u priopćenju u nedjelju.

Konzulat u službenoj pritužbi poziva Francusku da zaštiti sigurnost kineskih građana i njihove imovine, stoji u priopćenju.

Autobus su napali izgrednici u četvrtak, prema državnoj televiziji CCTV, za vrijeme nasilja koje je proteklih dana pogodilo francuske gradove nakon što je policija ustrijelila tinejdžera sjevernoafričkog podrijetla. Kineski turisti su u međuvremenu napustili Francusku, stoji u priopćenju konzularnog ureda.

Kineski državljani u Francuskoj ili oni koji idu u Francusku trebali bi "pojačati prevenciju" i biti "svjesniji i oprezniji" s obzirom na nerede koji su proteklih dana zahvatili zemlju, dodaje se u priopćenju konzularnog ureda.

Čini se da su neredi diljem Francuske bili manje intenzivni u subotu, jer su deseci tisuća policajaca raspoređeni u gradovima diljem zemlje nakon sprovoda tinejdžera, iako je bilo napetosti u središtu Pariza i sporadičnih sukoba u Nici, Strasbourgu i Marseilleu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene