Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro izvanredno stanje?

VIDEO/FOTO Francuska u plamenu: Građani su bijesni, uhićeno više od tisuću osoba. Pljačka, palež i tisuće policajaca na ulicama

Neredi u Nantesu - 3
Neredi u Nantesu - 3 Afp
Aktualno Galerija Neredi u Nantesu - 1 Neredi u Nantesu - 1 Foto: Afp Neredi u Nantesu - 2 Neredi u Nantesu - 2 Foto: Afp Neredi u Nantesu - 3 Neredi u Nantesu - 3 Foto: Afp Četvrta noć nereda u Nanterreu - 1 Četvrta noć nereda u Nanterreu - 1 Foto: Screenshot +3 Četvrta noć nereda u Nanterreu - 2 Galerija 1/8 >>
Gotovo 1000 osoba je uhićeno i 80 policajaca je ozlijeđeno tijekom četvrte noći nereda koji su u Francuskoj počeli nakon što je policajac ubio tinejdžera. Međutim, dužnosnici tvrde da je situacija bila mirnija nego prethodnih noći.

Na francuskim ulicama sinoć je bilo 40.000 policajaca, uključujući i specijalne postrojbe, koji su na teren poslani zbog velikih nereda koji su uslijedili nakon što je policajac ubio tinejdžera. Situacija je bila najgora u dva velika grada, Marseilleu i Lyonu, gdje su zgrade i vozila zapaljeni, a trgovine opljačkane.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su 994 osobe uhićene, da je 79 policajaca i žandara ozlijeđeno te da je zabilježeno 2560 požara na cestama. Unatoč tome, ministarstvo tvrdi da su prosvjedi bili mirniji nego večer prije.

"Pobijedit će republika, a ne oni koji izazivaju nered", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, koji se jutros sastao s policijom te je osudio "neprihvatljivo nasilje u Lyonu i Marseilleu", izvijestio je Guardian.

U Lyonu i okolnim predgrađima tijekom nereda su zapaljeni automobili i ljudi su pucali vatromet na policiju. Na ulice Pariza poslan je velik broj policajaca čiji je cilj bio spriječiti i najmanji sukob ili nered te je ondje uhićeno 120 ljudi.

U Marseilleu, drugom po veličini u Francuskoj gdje je mnogo stanovnika sjevernoafričkog podrijetla, uhićeno je 80 ljudi. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju eksploziju koja je potresla staru luku u Marseilleu. Gradske vlasti priopćile su da istražuju uzrok, ali vjeruju da nema žrtava.

Izgrednici su u središtu Marseillea opljačkali trgovinu oružjem i ukrali nekoliko lovačkih pušaka, ali ne i streljiva, rekla je policija. Jedna je osoba uhićena s puškom vjerojatno iz trgovine, rekla je policija.

U Lyonu, trećem po veličini francuskom gradu, žandarske policijske snage rasporedile su oklopne transportere i helikopter kako bi ugušile nemire.

Pročitajte i ovo Eko katastrofa u Petrijevcima, ilustracija - 2 Neodgovorni pojedinci Prazne septičke jame kraj naselja, usjeva, čak i eko-vinograda! Jeftinije im je platiti kazne, nego legalno čišćenje

Upitan u glavnom večernjem televizijskom dnevniku TF1 može li vlada proglasiti izvanredno stanje, Darmanin je rekao: "Jednostavno, ne odbacujemo ni jednu hipotezu i vidjet ćemo što će predsjednik Republike izabrati."

Muškarac umro tijekom pada sa zgrade

Mladić je preminuo u petak nakon što je pao s krova supermarketa u predgrađu sjevernog francuskog grada Rouena tijekom noćnih nemira, priopćile su lokalne vlasti.

Policijski izvor rekao je Reutersu u petak da je muškarac pao s krova dok su izgrednici pljačkali supermarket u predgrađu Petit-Quevilly u trgovačkom centru Bruyeres.

Državno tužiteljstvo je ranije izjavilo za BFM TV, na temelju istrage koja je bila u tijeku, da nije utvrđeno da je ta trgovina bila predmet pokušaja pljačke. Reuters navodi da nije mogao provjeriti ove navode te da ured tužiteljstva nije bio dostupan za komentar.

Prosvjedi počeli nakon što je policajac ubio tinejdžera

Veliki prosvjedi i neredi su započeli nakon što je u utorak policajac u Nanterreu, predgrađu Pariza, ubio Nahela M., 17-godišnjaka koji je podrijetlom iz Alžerije i Maroka. Policajac ga je upucao jer se bojao da bi tinejdžer mogao pregaziti njega ili njegovu kolegu je otpušten i optužen za ubojstvo.

Pročitajte i ovo Turisti nezadovoljni cijenama, ilustracija - 3 Veliko nezadovoljstvo Pogledajte paprene cijene na Jadranu! Mogle bi nas doći glave: "Pitanje je kako ćemo preživjeti iduću godinu"

Nahel će biti pokopan danas, izvijestio je gradonačelnik Nanterrea Patrick Jarry. Njegova je obitelj od novinara zatražila da ne dolaze na pogreb.

"Mnogi stanovnici osjećaju nepravdu, bilo da se radi o postignućima u školi, pronalasku posla, pristupu kulturi, domu i drugim životnim problemima. Mislim da smo u trenutku u kojem se trebamo suočiti s ozbiljnošću situacije", rekao je gradonačelnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene