Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela prekida odnose s Izraelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u utorak da će Venecuela vjerojatno prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, u znak prosvjeda zbog izraelskih napada na Libanon.

Chavez, žestoki kritičar SAD-a koji često iskazuje simpatije prema palestinskom narodu, prošloga je tjedna objavio da će narediti povlačenje venecuelanskog veleposlanika iz Izraela.

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje Ilustracija Poziv administraciji Koliko djece još mora gladovati? Američki demokrati dovode u pitanje slanje oružja Izraelu zbog Gaze

Kao odgovor na Chavezove najave, Izrael je povukao svog glavnog diplomata iz Caracasa.

- Povukli smo našu diplomatsku prisutnost iz države Izrael i oni su također povukli svoga veleposlanika. Naš idući korak vjerojatno će biti prekid diplomatskih odnosa, jer nemam nikakvog interesa zadržati ih, kao niti urede ili poslove ili bilo što drugo s državom kakva je Izrael, rekao je Chavez tijekom večernjeg obraćanja javnosti.

Chavez je otvoreno kritizirao izraelske napade na Gazu i Libanon, optužujući za bliskositočni sukob "izraelsku elitu" i američki utjecaj u regiji.

U međuvremenu Izrael nastavlja napade u kojima stradavaju i nedužni civili.

Tijekom noći izraelski su zrakoplovi više od stotinu ciljeva u Libanonu, poginulo je 5 osoba, no mnogi su građani zarobljeni pod ruševinama.

U srijedu ujutro iz zraka i s ratnih brodova napadnut je i najveći palestinski izbjeglički kamp u Libanonu, poginula je najmanje jedna osoba.

U službeni posjet Izraelu stigao je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. On će u više sastanaka najviše izraelske dužnosnike pokušati uvjeriti da prihvate nacrt rezolucije UN kojom bi se zaustavilo krvoproliće.

No, da će to biti teška misija, vidljivo već iz njegovog prvog sastanka s izraelskim ministrom obrane Amirom peretzom.

- Nećemo pristati na diplomatsko rješenje koje nam ne bi osiguralo mir i stabilnost na duži rok, izjavio je Peretz nakon sastanka.

Izraelska vlada bi u srijedu poslijepodne trebala odlučiti o dubljem ubacivanju svojih vojnika u Libanon.

Sukobi su ušli u 29. dan, do sada je poginulo više od tisuću libanonskih civila. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene