Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan će uskoro ekskomunicirati sve osobe uključene u prvi legalni pobačaj u Kolumbiji, izvršen na 11-godišnjoj djevojčici koju je navodno silovao njezin očuh, izjavio je kolumbijski kardinal Alfonso Lopez Trujillo, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj.


"Svaki katolički kršćanin koji sudjeluje u pobačaju, bilo izravno ili neizravno, bit će ekskomuniciran", rekao je Trujillo za televizijsku postaju RCN.

Vezani članci Zvjezdana Bogdanović - 2 Još se čekaju rezultati nalaza slučaja iz Nove Gradiške, iz Ministarstva poručuju: "Mi ih požurujemo, ali izvide ne radimo mi" Prosvjed Inicijative Spasi me, ilustracija Udruga za ravnopravno roditeljstvo tvrdi da Inicijativa "Spasi me" nije stručna: "Zašto su oni jedini pozvani o tome diskutirati?"

Kolumbijski vrhovni sud odobrio je pobačaj u ovom slučaju jer bi trudnoća predstavljala zdravstveni rizik za djevojčicu. 

U svibnju ove godine u Kolumbiji je usvojen zakon koji dopušta pobačaj u slučaju teške malformacije fetusa, u slučaju opasnosti po život majke, te kada je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. 

Kako piše njemačka agencija dpa, Trujillova direktiva o ekskomunikaciji odnosit će se na suce, zakonodavce, liječnike i medcinske sestre koji su sudjelovali u zahvatu te na roditelje ove djevojčice.