Obavijesti Pretražite Navigacija

Usvojena Deklaracija o Europi bez podjela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici tisućite sjednice Odbora ministara Vijeća Europe (VE) u petak su u Beogradu usvojili Deklaraciju o Europi bez podjela.

U deklaraciji se navodi posvećenost zajedničkim vrijednostima demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i ostvarivanju cilja VE, postizanje većeg jedinstva članica i njihova gospodarskog i socijalnog napretka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađen nakit, brojač novca... VIDEO Lovile ih stotine policajaca iz pet zemalja: Pala putujuća banda koja je pljačkala po Europi, uhićeni imali i hrvatske putovnice Ilustracija INFOGRAFIKA Pogledajte kolike su cijene goriva u Hrvatskoj i u ostatku Europe

Odbor ministara, kao izvršno tijelo VE, koje svoju jubilarnu sjednicu održava u Beogradu u sklopu šestomjesečnog predsjedanja Srbije tim tijelom, u usvojenoj deklaraciji izražava zabrinutost zbog neriješenih sukoba koji još postoje u Europi, te ističe važnost obrazovanja i jačanja interkulturnog dijaloga kojim će se promovirati zajedničke vrijednosti, kako bi se izbjegli sukobi i tragedije.

Glavni tajnik VE Terry Davis obratio se sudionicima skupa i pozdravio napredak Srbije u suradnji s Haškim sudom. Podsjetio je na to da je privođenje pravdi svih optuženih za ratne zločine najvažnija obveza koju je Srbija preuzela članstvom u toj najstarijoj europskoj organizaciji.

- Najvažnije obećanje koje je Srbija dala i koje mora ispuniti bez sumnje je izručenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu, kazao je Davis i naglasio da "priča o zaštiti ljudskih prava u Europi nije dovršen posao", nego da je taj proces sad na prekretnici koja može dovesti do sveobuhvatne i povijesne promjene u cijeloj Europi.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da želi "cjelovitu,
prosperitetnu i stabilnu Srbiju u Europskoj uniji", te da očekuje podršku svih europskih institucija zemljama regije idućih nekoliko godina, kao i pažljivo donesenu odluku o rješenju problema Kosova, jer to nije samo problem Srbije, nego i drugih regija i čitave Europe.

- Vjerujem da ćemo konstruktivnim dijalogom i daljnjim pregovorima s Prištinom doći do obostrano kompromisnog rješenja. Uvjeren sam da se može naći rješenje koje bi s jedne strane Kosovu dalo široku autonomiju, a istodobno očuvalo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kazao je Tadić naglašavajući da bi neovisnost Kosova bila opasna za sve te da je zbog toga potreban europski pristup rješavanju
tog problema.

Kao i predsjednik Tadić, i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić naglasio je spremnost vlasti u Beogradu na punu suradnju s Haškim sudom te dodao da se europska demokracija ne može uspostaviti "bez punog suočavanja s prošlošću".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene