Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNOSAN "BIZNIS"

Uhićeno gotovo 100 krijumčara ljudima, neki plaćali i 10.000 eura

Akcija Europola
Akcija Europola Foto: Europol
U zajedničkoj akciji Europola i bugarske policije uhićene su 92 osobe, a sve s ciljem razbijanja organiziranih kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem ljudi.

U akciji su sudjelovale i policije Srbije i Turske, a tijekom nje provjerene su 624 lokacije te je prekontrolirano 7019 osoba i 4202 automobila.

Zajedničke akcije odvijale su se diljem Bugarske i usredotočile su se na niz mreža koje su krijumčarile migrante iz Turske, preko Bugarske, u Srbiju i potom u zapadnu Europu. Glavni organizatori mreža nalaze se u Bugarskoj, Srbiji i Turskoj. Stvorili su vlastite nacionalne mreže članova odgovornih za prijevoz i smještaj u svojim zemljama.

Glavni načini prijevoza koje su krijumčari koristili bili su kombiji, kamperi i autobusi. Cijene kompletne usluge krijumčarenja u većim grupama kretale su se između 2000 i 3000 eura po osobi. Ako su migranti krijumčareni u manjoj grupi od pet-šest ljudi, isplate su dosezale i do 10.000 eura. Isplate za cijeli put izvršile bi se nakon što bi glavni organizator iz Turske potvrdio da su migranti došli do bugarsko-srpske granice. 

Pročitajte i ovo Pokušao prošvercati tonu duhanske melase - 2 Kaznena prijava FOTO Bio je živčan ko pas, a otkrilo se i zašto: Vozaču iz Srbije na granici odmah oduzeli kamion i poluprikolicu

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 2 KORAK DO SLOBODE VIDEO Kako izgleda zambijski zatvor u kojem se nalaze uhićeni Hrvati? Kamere Dnevnika Nove TV snimile ih u dvorištu

Bugarske su vlasti prijavile povećane aktivnosti povezane s krijumčarenjem ljudi na svojim južnim granicama. U kolovozu 2022. dogodio se incident u kojem je sudjelovao autobus s ilegalnim imigrantima, a rezultirao je smrću dvojice policajaca na dužnosti. Nekoliko mjeseci kasnije bugarski granični policajac ubijen je tijekom redovne patrole na zelenoj granici između Bugarske i Turske, što je bio dokaz pojačanog krijumčarenja ljudi, ali i povećanog kriminala povezanog s tim.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene