Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog stava o pobačaju

Uoči Obaminog govora na sveučilištu Notre Dame uhićeno 19 prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetnaest prosvjednika uhićeno je na Katoličkom sveučilištu Notre Dame, u američkoj saveznoj državi Indiana, uoči govora na promociji naraštaja diplomanata koji u nedjelju treba održati predsjednik Barack Obama, objavila je policija sveučilišta.

Glavni organizatori prosvjeda su udruge 'Građani za društvo s pravom na život' i 'Akcijska liga za pravo na život', koje su za 10:30 sati zakazali okupljanje prosvjednika, uoči Obaminog govora u 14 sati. 'Idem na Notre Dame kako bih svjedočio istini. Kao katolik, smatram da to nije ono što Crkva naučava i da je šamar u lice onoga u što katolici vjeruju. Mi ne vjerujemo u uporabu fetusa da bi se navodno liječile bolesti', izjavila je za TV Fox News, Mary Sullivan, članica udruge 'Građani za društvo s pravom na život'

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Olivier Véran Pravo imaju od 1975. Francuska bi uskoro u ustav mogla upisati pravo na pobačaj

Prosvjednici nisu studenti i uhićeni su zbog ometanja posjeda kada su ušli na prostor sveučilišta, koji je privatno vlasništvo, izjavio je glasnogovornik policije Notre Dame-a, Dennis Brown, za lokalni radio. Obamim plan da održi govor na promociji oko 2000 diplomanata 2009., izazvao je buru zbog njegovih uvjerenja u pravo na pobačaj i potpore saveznom financiranju istraživanja matičnih stanica, čemu se Katolička crkva protivi. Ta gledišta ne odobravaju mnogi visoki katolički dužnosnici na sveučilištu i izvan njega, koji su osudili sveučilišni izbor govornika i planove da mu se dodijeli počasni doktorat.

Protiv Obame se oglasio i biskup John D'Arcy

'Ja nemam problema s tim da Obama govori na sveučilištu, da se obrati pravnom fakultetu, sudjeluje na simpoziju... imam problema s time da mu se dodijeli počasni doktorat', izjavio je Bill Donohue, predsjednik američke Katoličke lige. Drugi su dužnosnici odlučili bojkotirati svečanost, a najistaknutiji među njima je katolički biskup obližnjeg South Benda, u Indiani, John D'Arcy. U pisanom priopćenju biskup je istaknuo kako je 'predsjednik Obama svoju dugogodišnju nevoljkost da ljudski život smatra svetim nedavno ne samo potvrdio nego i pretvorio u javnu politiku'.

U ožujku je rektor Notre Dame-a, John Jenkins, izjavio da je sveučilište bilo domaćinom i demokratskim i republikanskim predsjednicima, te da pozivnica ne znači da se sveučilište slaže sa svim Obaminim stajalištima. Bijela kuća je objavila kako je predsjedniku čast što će govoriti na sveučilištu i da pozdravlja razmjenu ideja o izazovnim temama. Među ostalim predsjednicima SAD-a koji su govorili na promocijama studenata Notre Dame-a su Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush i George W. Bush.

Stotine 'pro-life' aktivista su tijekom vikenda stigli u South Band iz svih krajeva SAD-a da bi prosvjedovali protiv predsjednika Obame. S transparentima 'Obama=pobačaj', 'Pobačaj je mučenje' i fotografijama abortiranih fetusa, desetine aktivista u nedjelju prosvjeduje ne ulazu u sveučilište Notre Dame i duž prometnica koje vode do sveučilišta. Nasuprot njima prosvjeduju skupine aktivista koji podržavaju pravo na pobačaj i istraživanja matičnih stanica, a sve se odvija uz izuzetne mjere sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene