Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godinu dana rata

VIDEO Pogledajte posljedice invazije na Ukrajinu i dosadašnji tijek ruskih napada

Aktualno Galerija Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 2 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 3 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 4 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 5 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Prošla je godina dana od vijesti koja je uzdrmala cijeli svijet. Na današnji dan Rusija je počela invaziju na Ukrajinu.

Na godišnjicu početka sukoba, Ujedinjeni narodi objavili su procjene stradanja civilnog stanovništva

U ruskim je napadima do sada poginulo najmanje osam tisuća ljudi - 61 posto muškaraca i 39 posto žena. Među poginulima je i gotovo 500 djece.

Ranjenih je oko 13 tisuća.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Danas je 365. dan rata EU usvojio novi paket sankcija protiv Rusije. Zelenski se obratio javnosti te poslao snažnu poruku

Nakon godine dana rata, hitnu humanitarnu pomoć u Ukrajini treba oko 18 milijuna ljudi, koji žive na ratnim područjima u kojima nema struje, grijanja i hrane. Domove je napustilo 14 milijuna ukrajinskih civila, koji su raseljeni u zemlji i inozemstvu.

Dnevnik Nove TV donosi i procjene vojnih žrtava sukoba, s tim da treba naglasiti kako su one doista okvirne, jer ni jedna, ni druga strana ne objavljuju ove podatke. Načelnik glavnog stožera oružanih snaga Norveške nedavno je izjavio kako je u ukrajinskim redovima poginulo ili ranjeno najmanje 100 tisuća vojnika, a u ruskim 180 tisuća. Slične podatke o ruskim gubicima objavile su i druge zapadnjačke obavještajne službe.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini krvava godišnjica VIDEO Pogledajte 87 sekundi strave i užasa u režiji Vladimira Putina

U proteklih godinu dana puno toga se događalo na ukrajinskim bojištima.

Karte prikazuju tijek dosadašnje invazije.

Optimističan plan Rusije bio je napasti Ukrajinu iz četiri smjera. Sa sjevera, sjeveroistoka, istoka i juga. Sjećamo se Putinovih najava o osvajanju Kijeva u tri dana. Ukrajinski protunapad to je spriječio, te su ruske snage prisiljene povući se početkom travnja.

Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 2 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na jugu zemlje, ukrajinske snage nisu se uspjele obraniti. Bitka za Marijupolj počela je prvog dana invazije, a okončana je predajom pripadnika bojne AZOV sredinom svibnja. Više od 80 dana odolijevali su ruskim napadima skriveni u tunele čeličane Azovstalj.

Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 2 Posljedice rata u Ukrajini: Ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na sjeveroistoku zemlje, žestoka borba vodila se za drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv. Ruska vojska uspjela je zauzeti dijelove grada, ali na kraju su se morali povući. U velikom ukrajinskom protu-napadu u rujnu, Ukrajinci su zauzeli više od tri tisuće četvornih kilometara ove pokrajine u manje od tjedan dana.

Protuofenzivu su isto-dobno pokrenuli na jugu, gdje je oslobođeno oko 500 četvornih kilometara. U studenom su se Rusi povukli iz grada Hersona. Od tada se borbe uglavnom vode na istoku Ukrajine. Velikih promjena na bojišnici nema.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene