Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski režim i oporbene snage počinili su ratne zločine u sukobu u kojemu sudjeluju, ističe se u srijedu u izvješću istražnog povjerenstva koje je utemeljilo UN-ovo Vijeće za ljudska prava.


'Na temelju informacija prikupljenih na terenu, napose u Tripoliju i Bengaziju, i iscrpnijih informacija iz istraga, povjerenstvo je u svom izvješću utvrdilo niz teških povreda međunarodnog prava na području ljudskih prava i humanitarnoga prava', reklo je. 'Povjerenstvo je usto zaključilo da su snage libijske vlade počinile zločine protiv čovječnosti i ratne zločine', dodalo je.

Što se tiče oporbenih snaga, povjerenstvo je 'neka njihova djelovanja' ocijenilo 'ratnim zločinom'. Istražno povjerenstvo utemeljeno je u veljači odlukom Vijeća za ljudska prava u kojoj se traži neovisna ocjena zločina počinjenih u zemlji tijekom narodne pobune protiv režima Moamera Gadafija. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Libijski pobunjenici dali ultimatum: Sirta se mora predati, ili ćemo je osvojiti Slika nije dostupna Libijski pobunjenici: Nećemo pregovarati s Gadafijem ako se ne preda