Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao je manje od tri tjedna

Ministar izložen kritikama: U izbjegličkom kampu umrla beba tinejdžerice koja se pridružila IS-u

Shamima Begum (Foto: AFP)
Shamima Begum (Foto: AFP) Foto: AFP
Novorođeni sin Shamime Begum, Britanke koja se pridružila Islamskoj državi, umro je ovaj tjedan u izbjegličkom kampu u Siriji od upale pluća, javlja u subotu BBC.

Begum je napustila London kako bi se pridružila Islamskoj državi u dobi od 15 godina.

Pročitajte i ovo Vojnikinja SDF-a slavi eliminaciju zadnjeg uporišta ISIS-a (Foto: AFP) IZBRISANO ZADNJE UPORIŠTE Zadnji dani krvavog kalifata koji je ne tako davno u crno zavio cijeli svijet: Islamska država upravo je izgubila svoje posljednje uporište Shamima Begum (Foto: AFP) Ona bi natrag Tinejdžerica koja se pridružila Islamskoj državi izgubila britansko državljanstvo: "Ne žalim ni zbog čega"

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid oduzeo joj je britansko državljanstvo kada je nakon rođenja sina zatražila da se vrati u zemlju i sada je izložen kritikama zbog smrti njezina djeteta.

Obiteljski prijatelj optužio je Britaniju da nije zaštitila dijete, a oporbeni laburisti ocijenili su da je smrt djeteta posljedica "bešćutne i nehumane" odluke.

Konzervativni zastupnik i bivši ministar pravosuđa Phillip Lee pozvao je vladu da "razmisli" o svojoj "moralnoj odgovornosti" za tu tragediju. Ocijenio je da je unatoč Beguminim stajalištima odluka da joj se oduzme državljanstvo i time uskrati mogućnost povratka u zemlju "potaknuta populizmom".

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da je smrt djeteta "tragična".

Dodao je da je vlada opetovano savjetovala britanskim državljanima da ne odlaze u Siriju i naglasio da će "i dalje činiti sve što može kako bi spriječila ljude da budu uvučeni u terorizam i da putuju u opasne zone sukoba".

Pronašao je novinar

Begum, koja je napustila zemlju 2015. s dvije školske prijateljice, pronašao je novinar The Timesa u sirijskom izbjegličkom kampu sredinom veljače.

Kazala je da je živjela sa suprugom, nizozemskim borcem Islamske države, u posljednjem uporištu kalifata i da je već izgubila dvoje djece, kriveći za to teške uvjete života. Tada je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Kazala je da ne žali što se pridružila Islamskoj državi, ali i da smatra da je kalifat pri kraju.

Nedugo nakon što je rodila sina, Jarraha, BBC-ju je kazala da želi da dijete bude Britanac i da odraste u Velikoj Britaniji.

Jarrah je umro u četvrtak od upale pluća, po liječničkom certifikatu. Imao je manje od tri tjedna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene