Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Djevojka s balonom''

Objavio snimku: Misteriozni Banksy objasnio zašto je uništio sliku na aukciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se čuvena slika ''Djevojka s balonom'' umjetnika Banksyja sama uništila na aukciji na kojoj je kupljena za više od jednog milijuna funti, oglasio se i sam Banksy.

U video objavi je umjetnik Banksy, čiji identitet svijetu i dalje nije poznat, objasnio kako je prije nekoliko godina u okvir slike sam ugradio rezač papira. To je učinio, kako kaže, za slučaj da djelo ikada završi na aukciji.

Pročitajte i ovo Ngil maska Skupa greška Kakav promašaj! Rijetku afričku masku prodali za sitniš, pa otkrili koliko vrijedi. Sada tuže trgovca: "Nije nam rekao da je vrijedna" Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Šok na aukciji Je li to maslo samog Banksyja? Nakon što je prodana za 8 milijuna kuna slika se "samouništila"

Ispod objave na Instagramu stoji citat poznatog slikara Picassa ''Nagon za uništenjem također je kreativni nagon''.

Slika djevojčice koja drži crveni balon u obliku srca prvi puta je viđena 2004. godine na zidu londonske Južne banke, piše New York Times.

Ubrzo je postala jedno od najzanimljivijih i najcjenjenijih Banksyjevih djela, a šablona se počela pojavljivati u sve više oblika. Jedna od takvih je i ona u koju je prodala tvrtka Sotheby's za 1.4 milijuna funti.

Acoris Andipa, trgovan umjetninama specijaliziran za Banksyja i njegova djela, pita se jesu li iz Sotheby'sa sudjelovali u Banksyjevoj podvali sa slikom.

Nakon ''incidenta'', iz Sotheby'sa su kratko komentirali kako je kupac ''privatni klijent koji je jednako iznenađen kao i mi i s kojim smo još u pregovaranjima''. Dodali su i kako nemaju veze onim što se dogodilo slici.

Stručnjaci poput Offera Watermana smatraju kako je ovo odlična reklma za Banksyja. ''To ima veću vrijednu kao trenutak nego kako samo umjetničko djelo'', rekao Waterman koji vjeruje da iz Sotheby'sa zaista nisu znali što se dogodilo. Kaže kako nije bilo razloga da oni to znaju.

Acoris Andipa je dodao i kako bi on, da je kupac slike, ostavio djelo u napola uništeno. ''To je sada dio povijesti umjetnosti'', kaže Andipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene