Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Šok na aukciji

Je li to maslo samog Banksyja? Nakon što je prodana za 8 milijuna kuna slika se "samouništila"

Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP)
Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Foto: Afp
Slika Banksyja, ''Djevojčica s balonom'', poderala se nakon što je na aukciji u Sotheby'su postigla najveću ponudu.

Nakon što je slika ''Djevojčlica s balonom'' iz 2006. dosegla najveću ponudu od oko milijun funti (oko osam milijuna kuna) na aukciji u Londonu, aktivirao se mehanizam u okviru te je dio slike iskliznuo prema dolje pri čemu je razrezan.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

U Sotheby'su su uvjereni da je sliku uništio sam umjetnik. ''Upravo smo bili 'banksirani''', rekao je Alex Branczik, voditelj odjela za europsku modernu umjetnosti u Sotheby's. ''On je nedvojbeno najbolji britanski ulični umjetnik, a večeras smo vidjeli dio njegove genijalnosti'', dodao je.

Financial Times izvijestio je da je mali uređaj za rezanje bio skriven u okviru slike.

''Uništeni dio slike sada je integralni dio umjetnine. Nismo još doživjeli situaciju u kojoj je slika spontano uništena. Može se reći da taj rad sada ima veću vrijednost'', objesnio je Branczik, piše The Art Newspaper.

Nije poznato je li umjetnik bio u prostoriji u vrijeme kada se odgodilo ''samouništenje''. Umjetnik Banksy, čiji pravi identitet nije poznat, proslavio se provokativnim uličnim slikama. Njegove su se umjetnine često našle na zidovima gradova diljem svijeta.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene