Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP)
Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Foto: Afp

Slika Banksyja, ''Djevojčica s balonom'', poderala se nakon što je na aukciji u Sotheby'su postigla najveću ponudu.


Nakon što je slika ''Djevojčlica s balonom'' iz 2006. dosegla najveću ponudu od oko milijun funti (oko osam milijuna kuna) na aukciji u Londonu, aktivirao se mehanizam u okviru te je dio slike iskliznuo prema dolje pri čemu je razrezan.

Vezani članci Policija u Njemačkoj, ilustracija Eksplozija plina u zgradi Crvenog križa: Ozlijeđeno više ljudi, evakuirano nekoliko zgrada Eksplozija u Zlataru - 3 Na teretanu i kafić u Zlataru ispalio projektil iz zolje. Već satima traže napadača: "Policija pregledava nadzorne kamere"

U Sotheby'su su uvjereni da je sliku uništio sam umjetnik. ''Upravo smo bili 'banksirani''', rekao je Alex Branczik, voditelj odjela za europsku modernu umjetnosti u Sotheby's. ''On je nedvojbeno najbolji britanski ulični umjetnik, a večeras smo vidjeli dio njegove genijalnosti'', dodao je.

Financial Times izvijestio je da je mali uređaj za rezanje bio skriven u okviru slike.

''Uništeni dio slike sada je integralni dio umjetnine. Nismo još doživjeli situaciju u kojoj je slika spontano uništena. Može se reći da taj rad sada ima veću vrijednost'', objesnio je Branczik, piše The Art Newspaper.

Nije poznato je li umjetnik bio u prostoriji u vrijeme kada se odgodilo ''samouništenje''. Umjetnik Banksy, čiji pravi identitet nije poznat, proslavio se provokativnim uličnim slikama. Njegove su se umjetnine često našle na zidovima gradova diljem svijeta.