Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže poštovanje

Ukrajina opet kritizira Njemačku, ovoga puta zbog starih razloga: "Fokus je gotovo uvijek na Rusiji..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Zamjenik ukrajinkog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik optužio je u ponedjeljak Njemačku da ne pokazuje dovoljno poštovanja prema Ukrajincima poginulima u Drugom svjetskom ratu, u povodu 78. godišnjice kapitulacije nacističke Njemačke 1945. godine.

"Jedva da možete vidjeti riječ Ukrajina u njemačkim školskim udžbenicima o ratnim godinama", rekao je Andrij Melnik, bivši njemački veleposlanik u Njemačkoj.

Ukrajinski dužnosnici opetovano kritiziraju što je fokus gotovo uvijek na Rusiji kada se govori o sovjetskim žrtvama i vojnim postignućima u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je poricao Umro najstariji čovjek koji je osuđen za zločine počinjene tijekom holokausta: Ni dana nije proveo u zatvoru

Deset milijuna Ukrajinaca izgubilo je živote u Drugom svjetskom ratu, ali "gotovo nitko" u Njemačkoj ne zna za te žrtve, rekao je Melnik u izjavi za ukrajinsku televiziju.

Pozvao je da se u središtu Berlina podigne poseban memorijalni kompleks za ukrajinske žrtve.

Pročitajte i ovo Europski parlament Suočavanje s prošlošću Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da je između 1939. i 1945. poginulo osam milijuna Ukrajinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene