Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suočavanje s prošlošću

Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti?

Europski parlament
Europski parlament Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
Euronews piše o događajima na kojima su nedavno u Europskom parlamentu u Bruxellesu neki hrvatski europarlamentarci, čini se, najblaže rečeno, umanjili značaj kontroverznih tema iz hrvatske povijesti koje su tiču terorista i nacističkih kolaboracionista.

Željana Zovko, zastupnica HDZ-a- u Europskom parlamentu (EP), bila je prošli tjedan na seminaru u okviru niza događanja grupe Europske pučke stranke u EP-u, piše Euronews.

Panel se bavio tajnim službama bivših komunističkih nacija jer "totalitarni režimi iz prošlosti možda više ne postoje, ali njihove tajne službe i mreže žive", kako je navela Zovko.

Prezentaciju je održala Zdravka Bušić, bivša državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i aktualna saborska zastupnica HDZ-a. Nju se nerijetko proziva da je bila članica Hrvatskog narodnog otpora ili Otpora tijekom 70-ih godina, krajnje desničarske organizacije odgovorne za nekoliko terorističkih napada diljem svijeta. Bušić je svoje članstvo višekratno opovrgnula.

Otpor je osnovao ratni zločinac Vjekoslav Maks Luburić, a brat HDZ-ove saborske zastupnice Zvonko Bušić je sudjelovao u otmici zrakoplova Trans World Airlinesa koji je letio iz New Yorka za Chicago i postavio bombu na Grand Central Stationu u New Yorku, tražeći da se apel za neovisnost Hrvatske objavi u vodećim američkim novinama.

Zrakoplov je preusmjeren u Montreal, a potom u Newfoundland, gdje je pušteno 35 putnika. Nakon pregovora s američkim veleposlanikom u Parizu, napadači su se predali. Jedan je njujorški policajac poginuo dok je demontirao bombu, a počinitelji su osuđeni za zračno piratstvo, podsjeća Euronews.

Panel je apelirao na otvaranje državnih arhiva bivših komunističkih tajnih službi, kako bi ih mogli u potpunosti istražiti i pozabaviti se postojećim strukturama iz komunističke ere i njihovim zločinima.

Zdravka Bušić i njezin brat rehabilitirani su nakon raspada Jugoslavije i proglašenja neovisnosti Hrvatske. Ona se u svojem izlaganju fokusirala na djelovanje državne sigurnosti Jugoslavije ili UDB-e, koju je optužila za počinjenje gnusnih zločina, a nije se osvrnula na aktivnosti u kojima su sudjelovali i za koje su osuđeni ona, njezin brat i suprug, iako je iznijela nekoliko stavova o djelovanju hrvatskih iseljeničkih zajednica ili dijaspore, piše Euronews pozivajući se na snimku panela koju je dobio te čeka komentar HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Negiranje zločina dovodi do novih stradanja: Zašto Plenković još uvijek nije održao sastanak oko zabrane ustaškog pozdrava?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Ispravljanje nepravde prema žrtvama ustaškog režima: Znate li gdje je mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba?

Zovko je, podsjećaju, u ožujku sudjelovala u organizaciji događaja u Europskom parlamentu u čast nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Iako neki tvrde da je Stepinac spašavao lokalne Židove dok je bio na dužnosti tijekom nacističke marionetske države Hrvatske, on nikada nije osudio nacistički režim i bio je rani zagovornik rasnih zakona usmjerenih na židovsko stanovništvo, upozorava Euronews, koji je o svemu razgovarao i s Michaelom Colborneom, novinarom i istraživačom u Bellingcatu koji je opsežno pratio Hrvatsku i Balkan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene