Volodimir Zelenskij (Foto: AFP)
Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon izbornog trijumfa komičara Volodimira Zelenskija Ukrajina će imati predsjednika Židova koji ne prakticira vjeru, što je zanimljiva promjena u toj bivšoj sovjetskoj republici čiju su povijest obilježili antisemitski pokolji i koju ponekad optužuju za popustljivost prema nacističkim skupinama.


U sinagogi u središtu Kijeva veliki rabin Ukrajine Moshe Reuven Azman sa smiješkom primjećuje: "Imam prijatelje u Rusiji, Europi i Izraelu koji me pitaju što se to događa kod nas, da su nacisti posvuda! Sada im više ne moram ništa tumačiti", rekao je za AFP.

Vezani članci Viktor Orbán Orbán poručuje Ukrajini da odustane: "Vrijeme je na strani Rusije. Putin neće izgubiti" Hollande i Putin "Nije Putin lud, on je radikalno racionalan s jasnim planom kako okončati rat u svoju korist", kaže političar koji ima mnogo iskustva s njime

Volodimir Zelenskij (41), glumac, komičar i uspješan medijski poduzetnik koji je za sebe rekao da je "Židov i Ukrajinac", osvojio je u nedjelju 73 posto glasova u izbornoj utrci s predsjednikom na odlasku Petrom Porošenkom.

Nakon službenog preuzimanja dužnosti planiranog za početak lipnja, u vođenju države će se pridružiti premijeru Volodimiru Grojsmanu (41) koji je njegov vršnjak i Židov i koji ostaje na dužnosti do parlamentarnih izbora planiranih u listopadu.

"Ukrajina je jedina zemlja u svijetu, osim Izraela, gdje su i predsjednik i premijer Židovi", izrazio je zadovoljstvo na Facebooku Eduard Dolinski, čelnik ukrajinske židovske zajednice.

Kako pišu ukrajinska glasila, Zelenskij smatra da je vjera osobna stvar. Djecu je krstio u Pravoslavnoj crkvi.

Ne samo da je nadmoćno pobijedio, nego zbog židovskog podrijetla nije bio na meti napada, premda je u kampanji bilo niskih udaraca.

To nije nevažno u zemlji u kojoj je u sovjetsko vrijeme židovstvo označavalo ne samo vjersku, nego i nacionalnu pripadnost koja se upisivala u osobnu ispravu a moglo je donijeti teškoće u napredovanju na poslu, zbog čega su brojni Židovi uzimali slavensko ime.

Uspjeh Zelenskija je "čudo", rekao je rabin Azman. "To govori o zrelosti ukrajinskog naroda", dodao je, podsjetivši da "Ukrajinci i Židovi nisu uvijek imali lake odnose".

Memorijalni centar Yad Vashem u Jeruzalemu proglasio je Pravednicima među narodima više od 2.600 Ukrajinaca zbog toga što su izložili svoj život opasnosti spašavajući Židove.

"Danas je razina antisemitizma u Ukrajini manja nego u Rusiji i u Europi, to se jasno vidi", ističe rabin. "Usto, mnogi kažu da Ukrajina treba ići za primjerom Izraela koji je,

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju