Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubojstvo Bhutto udarac američkoj politici prema Pakistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto nanijelo je težak udarac nastojanju SAD-a da obnovi stabilnost i demokraciju u Pakistanu, trusnoj islamskoj zemlji s nuklearanim arsenalom, svojem ključnim savezniku u ratu protiv terorizma.

Premda se nije u cijelosti oslanjala na Bhutto, aktualna politika Busheve administracije prema Pakistanu bila je usredotočena na promicanje pomirbe između sekularne oporbene čelnice koju su pratile optužbe za korupciju i sve neomiljenijeg predsjednika Perveza Musharaffa, uoči parlamentarnih izbora zakazanih za siječanj, navodi AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori na pragu Stare podjele ne vrijede: Pet plemena definirat će Europu, kojemu vi pripadate? Gejevi i politika - 2 tema i netema Zašto je u Hrvatskoj seksualna orijentacija ministra Habijana tema? "Predsjednik je još jednom spustio razinu političke komunikacije"

Američka strategije za stabiliziranje Pakistana uvelike je ovisila od Bhutto, od koje se posljednjih mjeseci očekivalo da sklapanjem političke koalicije s Musharrafom osigura legitimitet njegovoj autokratskoj vladavini, piše tjednik Newsweek u internetskom izdanju.

U Washingtonu i Islamabadu američki diplomati pozvali su da se izbori 8. siječnja ne odgađaju, te upozorili protiv ponovnog uvođenje izvanrednog stanja koje je Musharraf ukinuo 16. prosinca.

SAD je dao milijarde dolara financijske pomoći Pakistanu od 11. rujna 2001., kada je Musharraf donio odluku da stane uz Washington u progonu Talibana i Al Qaide u susjednom Afganistanu. Zbog tog je poteza doživio nekoliko neuspješnih pokušaja atentata.

Za sada nije jasno hoće li smrt Benazir Bhutto donijeti još snažnije američko prihvaćanje Musharrafa, kojem mnogi daju najbolje izglede da stabilizira Pakistan, unatoč demokratskih manjkavosti.

"Ova posljednja tragedija će vjerojatno ojačati vjerovanja da je
Pakistan opasno, kaotično mjesto, vrlo nestabilno i krhko te da se treba osloniti na Musharrafa i više nego prije. Glavnina
administracije i dalje je uvjerena da je Musharraf korisna, prije nego štetna figura", izjavio je bivši dužnosnik State Departmenta Daniel Markey, danas suradnik nezavisnog Vijeća za vanjske odnose u Washingtonu.

Idućih tjedana utvrdit će se koliko je ubojstvo Benazir Bhutto težak udarac za Pakistan, no rasprava oko uloge Washingtona u tom tragičnom događaju, trajat će i nakon toga, ocijenio je u četvrtak tjednik Time u svom 'on line' izdanju.

Navodeći kako postoji neki koji misle da Busheva administracija nije bez krivnje, list citira Hussaina Haqqanija, bivšeg bliskog suradnika Bhutto a danas profesora na Bostonskom sveučilištu, koji misli da SAD, zbog veza s Musharrafom, snosi dio odgovornosti.

"Washington će morati odgovoriti na puno pitanja, posebno
administracija. Ljudi poput mene intervenirali su i tražili od
američkih dužnosnika da se založe kako bi se za nju (Bhutto) napravili posebni sigurnosni aranžmani, no oni su stalno vjerovali Muhsarrafovoj vladi", kazao je Haqqani.

Američki dužnosnici kažu kako nisu željeli intervenirati u unutarnje poslove druge zemlje, niti su željeli za Bhutto dati američka jamstva.

Haqqani za smrt Bhutto okrivljuje Musharrafa, više od svih, ističući kako on "ne želi izbore i stalno traga za onima koji bi mogli ugroziti njegovu vlast".

Newsweek navodi kako postoji osjećaj da se s Pakistanom sada može svašta dogoditi. "S ubojstvom Benazir Bhutto - koja je sve više simbolizirala bolan povratak demokraciji - Pakistan je zemlja koja lako može skliznuti u kaos, čak i u građanski rat", ističe list.

"No to nije lokalna ili regionalna stvar. Pakistan je također zemlja
islamskog ekstremizma i znanja o proizvodnji nuklearnog oružja, koja danas više nego ikada predstavlja najopasniju prijetnju Americi i Zapadu", ističe u komentaru Newsweek.

List također ukazuje kako je nedostatno osiguranje Benazir Bhutto od njezina povrataka iz osmogodišnjeg egzila u listopadu bio problem na koji se upozoravalo s više strana, a i sama bivša premijerka pisala je o tome Musharrafu. Bhutto i njezini pomoćnici nadležni za sigurnost opetovano su se žalili zbog nedostatne zaštite koju joj pruža Musharrafova vlada.

Voditelj CNN Wolf Blitzer, objavio je u četvrtak kako je prije
nekoliko tjedana primio e-mail koji je Bhutto 26. listopada uputila svom prijatelju i predstavniku u SAD-u Marcu Ziegelu, u kojem ga izvješćuje da nije dobila policijsku zaštitu koju je tražila od Musharraffa.

Trojica američkih senatora, na čelu s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Senata Joem Bidenom, pisali su Musharrafu tražeći da za Bhutto osigura policijsku zaštitu na razini koju ima predsjednik vlade, no navodno bez rezultata, izvijestio je CNN.

Pakistanski veleposlanik u SAD-u Mahmoud al Durrani, gostujući u programu CNN-a opovrgnuo je takve optužbe, ističući da je Bhutto dobila traženu zaštitu, ali je inzistirala na vlastitom, lojalnom, osiguranju. 

Američki predsjendički kandidati osuđuju ubojstvo Bhutto

Kandidati za mjesto idućeg predsjednika Sjedinjenih Država u četvrtak su osudili ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, ocjenjujući kako je to udarac umjerenim snagama i demokraciji u Pakistanu koje SAD sada treba podržati.

"Smrt Benazir Bhutto je tragedija za Pakistan i grozan podsjetnik na posao koji preostaje kako bi se dovelo mir, stabilnost i nadu u regije svijeta koje su često paralizirane strahom, mržnjom i nasiljem", ocijenila je u priopćenju vodeća kandidatkinja demokrata, senatorica i bivša prva dama SAD Hillary Clinton.

Njezin vodeći suparnik za predsjedničku nominaciju stranke, senator Barack Obama, izjavio je kako je šokiran i rastužen smrću Benazir Bhutto, te izrazio solidarnost s narodom Pakistana u borbi za demokraciju i protiv terorističke prijetnje zajedničkoj sigurnosti svijeta.

Guverner Novog Meksika Bill Richardson, također kandidat demokrata, ocijenio je kako bi predsjednik George W. Bush trebao izvršiti pritisak na pakistanskog čelnika Perveza Musharafa kako bi podnio ostavku, te da sve pakistanske stranke trebaju zajedno formirati vladu nacionalnog spasa.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, koji je vodeći kandidat za republikansku nominaciju, zajedno s bivšim guvernerom Arkanzasa Mikeom Huckabeejem, ubojstvo bivše premijerka nazvao je tragičnim događajem za Pakistan i demokraciju, te pozvao na privođenje odgovornih pravdi.

Huckabee, bivši baptistički pastor koji stiče sve širu potporu među konzervativnom bazom republikanskih birača, kazao je da su njegove molitve uz narod Pakistana.

Za senatora John McCaina, također republikanskog kandidata, ubojstvo Bhutto ukazuje kako su u Pakistanu umjerene snage u odlučnoj borbi s onima koji su prihvatili nasilni islamistički ekstremizam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene