Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni ubojica

U zatvoru ima dvoetažni apartman, teretanu, Xbox, kućne ljubimce, a svejedno se žali: Krše li se njegova ljudska prava?

Anders Behring Breivik - 1
Anders Behring Breivik - 1 Afp
Aktualno Galerija Anders Behring Breivik - 1 Anders Behring Breivik - 1 Foto: Afp Anders Behring Breivik - 7 Anders Behring Breivik - 7 Foto: Afp Anders Behring Breivik - 4 Anders Behring Breivik - 4 Foto: Afp Anders Behring Breivik - 6 Anders Behring Breivik - 6 Foto: Afp +2 Anders Behring Breivik - 3 Galerija 1/7 >>
Najgori ubojica u Norveškoj tvrdi da je njegov zatvorski život u samici protivan zakonu iako uživa u brojnim komoditetima.

Anders Behring Breivik, norveški desničarski ekstremist koji je ubio 77 ljudi u bombaškom i napadu vatrenim oružjem 2011. godine, pokušat će u ponedjeljak drugi put tužiti norvešku državu zbog navodnog kršenja njegovih ljudskih prava.

Najgori mirnodopski ubojica u Norveškoj tvrdi da se njegov boravak u samici otkako je zatvoren 2012. godine smatra nečovječnim postupanjem prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, izvijestio je Euronews.

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-16 Jasna poruka Američki borbeni zrakoplovi u ponedjeljak stižu iznad BiH. Dodik poručio: "Očekujem potporu i Hrvatske"

Norveška daje prednost rehabilitaciji umjesto odmazdi, a Breivik je zatvoren u dvokatnom kompleksu s kuhinjom, blagovaonicom i TV sobom s Xboxom, nekoliko fotelja i crno-bijelim slikama Eiffelova tornja na zidu. Ima i fitness-dvoranu s utezima, trakom za trčanje i spravom za veslanje, dok po kompleksu lete tri papagaja.

Unatoč tome, njegov odvjetnik, Øystein Storrvik kaže da je nemoguće da Breivik - koji se sada zove Fjotolf Hansen - ima bilo kakve smislene odnose s bilo kim iz vanjskog svijeta.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Boeing 737 MAX 9 Hitna inspekcija zrakoplova: Putnici u šoku snimali let s "otvorenim vratima"

Dodaje da je sprječavanje njegova klijenta da šalje pisma još jedno kršenje njegovih ljudskih prava.

Slična tvrdnja koju je Breivik iznio 2016. prihvaćena je, ali je slučaj kasnije poništen na višem sudu. Zatim ga je odbacio Europski sud za ljudska prava (ECHR). Ubojica je 2022. godine zatražio uvjetni otpust, ali ocijenjeno je da nije pokazao znakove rehabilitacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene