Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borba protiv ovisnosti

"To je pošast": U jednoj europskoj zemlji će i zbog povremenog jointa oduzimati vozačke dozvole i putovnice?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Velikoj Britaniji pušten je u javnu raspravu prijedlog zakona kojim će se, ako se izglasa, osobama koje su više puta uhvaćene u konzumaciji rekreativnih droga oduzimati vozačka dozvola i putovnica.

Novi prijedlozi zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu mogli bi dovesti do toga da rekreacijski konzumenti droga izgube pravo na putovanje i vožnju dok ministarica unutarnjih poslova želi suzbiti korištenje droga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Prijedlozi koje je objavila ministrica unutarnjih poslova Priti Patel mogli bi dovesti do toga da rekreativni korisnici droga izgube svoje putovnice i vozačke dozvole, kao i da moraju pohađati tečaj o ovisnosti.

Ako prijedlozi prođu zakonsku proceduru, oni koji s vremena na vrijeme konzumiraju kanabis, kokain i druge rekreativne droge bili bi meta policije. Do sada su napori u Engleskoj i Walesu bili usmjereni na ovisnike o drogama i dobavljače droga.

Iz Vlade su, reagirajući na nedavne statistike prema kojima je tri milijuna ljudi izjavilo da su koristili droge u 2019./2020., poručili da žele osloboditi društvo "pošasti" zlouporabe droge.

Testiranje o svom trošku, zabrana pristupa noćnim klubovima..

U prijedlogu se, među ostalim, navodi da će oni prijestupnici koje se prvi put uhvati s drogom morati pohađati tečaj o štetnosti droga i to o vlastitom trošku. Počinitelji koji su drugi put uhvaćeni s drugom, morat će se 3 mjeseca nasumično testirati na drogu. Ako je netko uhvaćen treći put zbog posjedovanja i konzumacije droge, bit će podignute optužnice i izdani nalozi građanskog suda koji bi mogli rezultirati zabranom pristupa određenoj lokaciji kao što su noćni klubovi i barovi. Recidivisti koji su uhvaćeni više od tri puta mogu očekivati oduzimanje putovnice i vozačke dozvole.

Prijedlozi će biti upućeni u javnu raspravu koja će trajati 12 tjedana. Ministrica unutarnjih poslova za Sky News je rekla da je droga pošast u cijelom društvu te da uništava živote i razdire zajednice. "Zlouporaba droga dovodi živote u opasnost, potiče kriminal te ozbiljne i nasilne zločine, a također rezultira grotesknim iskorištavanjem mladih, ranjivih ljudi", kazala je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FILMSKA AKCIJA VIDEO/FOTO Policija objavila snimke uhićenja dilera i zapljene droge u Zagorju

Pročitajte i ovo Droga - 1 VIŠEMJESEČNA AKCIJA Policija razbila zločinačko udruženje i zaplijenila gomilu droge, oružje i poveću količinu novca

Rekreativno konzumiranje droge ostaje problem diljem Ujedinjenog Kraljevstva i zapadnog svijeta s uzastopnim pokušajima vlada da se pozabave tim problemom, no dosadašnje mjere nisu polučile očekivane rezultate. Hoće li predložene radnje imati željeni učinak, ostaje za vidjeti, budući da će nedvojbeno predstavljati ogroman pritisak na ionako iscrpljene policijske snage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene