Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u četvrtak u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši, kako je rekla jedna od čelnica, snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.


Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim BDP-om od 10 bilijuna dolara. Sa Sjedinjenim Državama taj bi udio iznosio 40 posto.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Istraga koja je bacila sjenku na Trumpovo predsjedništvo: Muller zaključio da Trump nije bio u dosluhu s Rusijom Kina i SAD dogovorile odgodu carina (Foto: AFP) Nastavljaju pregovore: SAD i Kina neće uvoditi carine sljedećih 90 dana

"Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, gospodarska integracija i međunarodna suradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka", rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Sporazum je potpisan nakon što je Trump ranije u četvrtak najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, za što su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat.

Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum (TPP), prošle je godine Donald Trump odbacio tri dana nakon inauguracije, rekavši da to čini u cilju zaštite radnih mjesta u SAD-u.

Ugovor je promicao Washington za vrijeme predsjednika Baracka Obame, te je potpisan u veljači 2016. nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD-a, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama.

Preostalih 11 zemalja bez SAD-a finaliziralo je revidirani sporazum u siječnju, a stupit će na snagu kada barem šest članica dovrši njegovu ratifikaciju, moguće prije kraja godine.

Revidirani sporazum isključuje neke odredbe izvornog TPP-a koje su tražili pregovarači SAD-a, uključujući pravila za snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva farmaceutskih tvrtki.

U siječnju je Trump, koji je zaprijetio i da će povući SAD iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), rekao na Svjetskom gospodarskom forumu u Švicarskoj da je moguće da se Washington vrati u TPP ako postigne bolji dogovor. No novozelandski ministar trgovine je rekao da to u skorije vrijeme nije vjerojatno, dok je Japan rekao da bi izmjena sporazuma sada bila vrlo složena.

Sporazumom se predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, poput uvođenja zajedničkih normi u nekoliko sektora aktivnosti između tih 11 zemalja koje okupljaju gotovo 500 milijuna osoba.

Malmstrom traži da se EU isključi iz Trumpovih carina na čelik i aluminij

EU bi trebao biti isključen iz novih carina Sjedinjenih Država na čelik i aluminij, rekla je u četvrtak povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom napomenuvši da je EU "bliski saveznik SAD-a".

"Zatražit ću više razjašnjenja tog pitanja idućih dana", rekla je Malmstrom i dodala da će se u subotu sastati s predstavnikom SAD-a za trgovinu Robertom Lighthizerom.

Francuska i Europska unija procijenit će posljedice carina koje je objavio predsjednik SAD-a Donald Trump i i razmotriti odgovor, rekao je francuski ministar Bruno Le Maire.

"U trgovinskom ratu ima samo gubitnika", poručio Le Maire u objavi na Twitteru i dodao da Francuska žali zbog odluke SAD-a. "S našim partnerima u EU-u, procijenit ćemo posljedice po naše industrije i dogovoriti prikladan odgovor", napisao je.

Carine će biti uvedene za 15 dana

Američki predsjednik Donald Trump je odredio u četvrtak carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost..

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, biti će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa Sjedinjenim Državama će ovisiti o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Brazil, drugi izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina. Marcos Jorge, vršitelj dužnosti ministra trgovine te zemlje, u izjavi za agenciju Reuters je dodao i da, ako će biti potrebno, "ne isključuje pribjegavanje drugim mjerama kako bi zaštitili nacionalni interes" Brazila.

Jedan dužnosnik američke vlade je rekao da će sve zemlje moći pregovarati sa Sjedinjenim Državama o mogućem izuzeću. (Hina)