Američki predsjednik Donald Trump je odredio u četvrtak carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Galerija


Donald Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Te carine stupit će na snagu za 15 dana.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump objasnio zašto je naprasno otkazao napad na Iran: ''Pitao sam generala koliko će ljudi poginuti'' Američki dron (Foto: HO / IRAN STATE TV IRIB / AFP) Dramatično na Bliskom istoku: Iran objavio prve fotografije srušenog američkog drona

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, biti će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa Sjedinjenim Državama će ovisiti o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Jedan dužnosnik američke vlade je rekao da će sve zemlje moći pregovarati sa Sjedinjenim Državama o mogućem izuzeću. Carine na uvoz čelika i aluminija "nisu stvar izbora, one su nužne za našu nacionalnu sigurnost", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Uvođenje novih carina je odgovor na "rastuću krizu", kazao je. Američka industrija čelika "je opustošena agresivnim inozemnim trgovinskim praksama", rekao je dodavši kako se radi o "stvarnom napadu na našu zemlju". Trump je kazao da ako strane tvrtke dovedu svoje proizvodne tvornice u Sjedinjene Države neće biti nameta. (Hina)