Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTU NAPETOSTI

"Danas Ukrajina, sutra Daleki istok": U tijeku mobilizacija velike vojne sile, Japan se priprema za mogući rat

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na Dalekom istoku, u glavnom gradu Japana, odvija se tiha revolucija. Japanska se vojska priprema za sukob s neprijateljskom Kinom.

Kada bi Kina napala Tajvan, morala bi se suočiti sa svojim dugogodišnjim rivalom Japanom, s kojim se stoljećima bori za hegemoniju u istočnoj Aziji.

Prijetnja invazijom na Tajvan rezultirala je tihom revolucijom u Tokiju te tamošnji dužnosnici naciju pripremaju za rat, piše Bloomberg. Kina za Japan predstavlja egzistencijalnu opasnost, pa su Japanci godinama upozoravali da Peking nema dobre namjere.

Kako su kineske sposobnosti tijekom godina rasle, a s njima i vojne provokacije u Tajvanskom tjesnacu, tako je rasla i zabrinutost Tokija.

"Ukrajina danas, Daleki istok sutra", rekao je japanski premijer Fumio Kishida ranije u lipnju. Istog mjeseca oko 90 posto javnosti vjerovalo je da se Japan mora pripremiti za kinesku invaziju na Tajvan.

Pročitajte i ovo Kim Jong-un rastu napetosti Sjeverna Koreja opet ispalila više balističkih projektila: Rakete preletjele 130 kilometara

Pročitajte i ovo Vojne vježbe u Južnoj Koreji Kršenja sporazuma Vojne vježbe na granici s nuklearnom silom: Podižu u zrak borbene zrakoplove i nevidljive lovce

Nedavne kadrovske reforme Xi Jinpinga podrazumijevale su stvaranje "ratnog vijeća", pa je vodeću poziciju u Središnjem vojnom povjerenstvu zauzeo veteran posljednjeg kineskog inozemnog sukoba, piše Bloomberg. 

Neki stručnjaci, međutim, vjeruju da će kineskoj vojsci još godinama nedostajati ključne sposobnosti potrebne za invaziju na Tajvan. No, ako Tajvan padne, otoci na krajnjem jugozapadnom dijelu japanskog arhipelaga postali bi neobranjivi. Kina bi mogla suziti japanske temeljne trgovačke rute i povećati pritisak oko spornih otoka.

Upravo zbog takvih scenarija, japanska Vlada poručila je kako neće stajati po strani dok Tajvan biva pokoren te se odlučila na ubrzano jačanje vojne sile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene