Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenja sporazuma

Vojne vježbe na granici s nuklearnom silom: Podižu u zrak borbene zrakoplove i nevidljive lovce

Vojne vježbe u Južnoj Koreji
Vojne vježbe u Južnoj Koreji Foto: Afp
Vojska Južne Koreje priopćila je da je podigla u zrak borbene zrakoplove nakon što je otkrila oko 180 sjevernokorejskih ratnih zrakoplova koji su letjeli sjeverno od vojne granice u petak dulje od četiri sata.

Sjevernokorejski zrakoplovi letjeli su sjeverno od takozvane taktičke linije, povučene 20 kilometara sjeverno od linije vojnog razgraničenja (MDL), objavila je vojska Južne Koreje u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pojačana suradnja Tri moćne države ozbiljno zaprijetile Sjevernoj Koreji: "Odgovor će biti neviđeno snažan..."

Južna Koreja kao odgovor na to digla je 80 zrakoplova, uključujući nevidljive lovce F-35A. Oko 240 zrakoplova koji sudjeluju u zračnim vježbama Vigilant Storm sa Sjedinjenim Državama nastavilo je s vježbama, priopćila je vojska.

Deset sjevernokorejskih ratnih zrakoplova izvelo je slične manevre prošlog mjeseca, što je natjeralo Južnu Koreju da digne avione.

Vojne vježbe u Južnoj Koreji Sjeverna Koreja, zastava (Foto: Getty Images)

Manevri su uslijedili nakon što je Sjeverna Koreja preko noći ispalila više od 80 topničkih projektila u more te lansirala više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Pročitajte i ovo Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un na vojnoj taktičkoj vježbi - 5 probno lansiranje Veliki vođa pokazuje moć: Sjeverna Koreja lansirala krstareće rakete, mogu nositi nuklearno oružje

Lansiranja su potaknula Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe, što je razbjesnilo Pjongjang.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene