Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi na Tajlandu

U neredima poginula prva žrtva, više od stotinu ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je osoba ustrijeljena iz vatrenog oružja u sukobima u Bangkoku, rekao je na televiziji ministar zadužen za veze s uredom premijera Satit Wonghnongtaey, a služba hitne medicinske pomoći izvijestila je da je najmanje sto jedna osoba ozlijeđena.

'Ozbiljan sukob je izbio pokraj sjedišta vlade između prosvjednika i stanovnika te četvrti, kojih je troje ozlijeđeno u pucnjavi, a jedan je umro u bolnici', rekao je Satit. Po riječima ministra, žrtva je 54-godišnji muškarac. 'Njegova obitelj je potvrdila da su ga ustrijelili pripadnici 'crvenih košulja', kazao je misleći pritom na pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji živi u egzilu.

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Neredi u Kazahstanu - 1 Predsjednik poziva pomoć Kaos u Kazahstanu: Ubijeni deseci prosvjednika, stotine su ozlijeđene. U zemlju stigli ruski vojnici

Žestoki sukobi bjesnili su tijekom cijelog dana između protuvladinih prosvjednika i vojnika u Bangkoku, pri čemu je najmanje 101 osoba ozlijeđena, po privremenim podatcima koje je objavila glavna služba hitne medicinske pomoći prije izgreda o kojemu je izvijestio Satit.

Vojska preuzima nadzor, EU izražava zabrinutost

Tajlandska prijestolnica pripremala se u ponedjeljak za tešku noć, pošto je vojska pucnjevima u zrak i suzavcem pokušala rastjerati protuvladine prosvjednike kako bi preuzela nadzor nad glavnim raskrižjima u Bangkoku.

>> Prosvjednici u Bangkoku provalili u zgradu ministarstva unutarnjih poslova

Češko predsjedništvo Europske unije izrazilo je 'zabrinutost' zbog stanja u Tajlandu gdje traju sukobi vojske i prosvjednika. 'Predsjedništvo EU-a s velikom zabrinutošću prati nerede u Tajlandu, uključujući i napade na zgrade ministarstava zbog kojih je vlada proglasila izvanredno stanje', piše u priopćenju EU-a. Češko predsjedništvo 'poziva prosvjednike da se suzdrže od novog nasilja na ulicama koje može samo pogoršati napetost i povećati štetu nanesenu stabilnosti i ugledu zemlje'.

>> Tajlandski premijer ukinuo izvanredno stanje

EU ističe kako se 'nada da će se rješenje za političke podjele pronaći kroz dijalog, parlamentarnim i demokratskim putem'. U eskalaciji nasilja danas poslijepodne u Bangkoku su zapaljeni zgrada ministarstva prosvjete i sedam autobusa u blizini sjedišta tajlandske vlade, glavnom okupljalištu oporbenih prosvjednika, gdje sve dosad nije bilo nasilja, javljaju agencije prema navodima svjedoka. Stotine vojnika koji su stigli kamionima, zauzeli su položaje na trgu nedaleko od ureda premijera, gdje se okupilo 4.000 prosvjednika, rekao je jedan vojni časnik.

Deseci ozlijeđenih

Po riječima tog časnika, vojska pokušava potisnuti sve prosvjednike raštrkane po čitavom Bangkoku, 'na jedno mjesto kako bi spriječila dolazak drugih prosvjednika'. Sukobi, čiji broj žrtava nije konačan, izbili su rano ujutro pokraj raskrižja Din Daeng koje su zauzeli prosvjednici, a vojnici su ga pokušali osloboditi. Sukobi su se tu nastavili u ponedjeljak predvečer.

U mnogim četvrtima podignute su barikade, odakle su se u ponedjeljak u kasnim poslijepodnevnim satima još čuli sporadični pucnjevi. Oblaci gustog dima uzdizali su se ponad grada. Tajlanska vojska će primijeniti 'sva raspoloživa sredstva kako bi ponovo uspostavila red', upozorio je na televiziji njezin vrhovni zapovjednik Songkitti Jaggabatara koji se rijetko pojavljuje u medijima. Premijer Abhisit Vejjajiva je u nedjelju u Bangkoku proglasio izvanredno stanje zbog prosvjeda 'crvenih košulja' koje već nekoliko tjedana traže njegovu ostavku i održavanje prijevremenih izbora.

Bivši premijer okuplja pristaše

Za razliku od prosvjeda oporbenih monarhista koji su koncem 2008. ubrzali pad vlade sklone bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, vojska ovaj put nije bila pasivni promatrač prosvjeda i nije oklijevala pucati u zrak pravim mecima kako bi rastjerala 'crvene košulje'. Vlasti su pojačale sigurnost u pomorskim i zračnim lukama te na drugim većim infrastrukturnim objektima, objavio je glasnogovornik vlade. Thaksin Shinawatra koji zadnjih tjedana okuplja pristaše 'revolucije protiv nezakonite vlade', živi u inozemstvu otkako je zbog zloporabe ovlasti osuđen na dvije godine zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene