U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr)
U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr) Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr

Izniman vojni kompleks star 4000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih snimka ekipe francuskih i sirijskih istraživača.


Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u utorak u časopisu Paleorient.

Vezani članci Slika nije dostupna Strava u blizini Sirije: Više od 30 migranata se utopilo. Traje potraga za preživjelima Eksplozija u Siriji, Ilustracija Amerika izvela zračni napad u Siriji: Cilj su skupine povezane s Iranom

"Ovo je prvi put da je otkriven fortifikacijski sustav takvih razmjera. Kompleks prati teren u najvišem dijelu stepe u srednjoj Siriji i u srednjem brončanom dobu (2000 godina prije Krista) štitio je velika naselja i najatraktivnija zemljišta", rekla je autorica Marie-Odile Roussert, znanstvenica u Francuskom centru za znanstveno istraživanje (CNRS).

Francusko-sirijska ekipa istraživala je područje istočno od Hame od 7000 četvornih kilometara koje nije bilo stalno nastanjeno. "Ovo 'virtualno' istraživanje dopunjuje terensko" koje se provodilo od 1995. do 2002. i u 2010., dakle prije izbijanja rata.

Uvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara.

"Usto, svaka je utvrda bila postavljena tako da može vizualno komunicirati s drugima pomoću svjetlosnih znakova (vatra noću) i dima, poput Indijanaca, kako bi se informacije mogle brzo prenijeti do velikih središta moći", dodaje znanstvenica. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju