Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika promjena

U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka je pokrenula projekt kojim se nada da će radnike učiniti produktivnijima u vrijeme kada zemlja doživljava kronični nedostatak radne snage.

Njemačka je započela šestomjesečni eksperiment četverodnevnog radnog tjedna koja će omogućiti zaposlenicima u 45 kompanija diljem zemlje da rade jedan dan manje tjedno za istu plaću.

Inicijativu, u kojoj sudjeluju samo tvrtke čiji se rad može prilagoditi kraćem radnom tjednu, vodi berlinska konzultantska tvrtka Intraprenör u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG).

Zagovornici kraćeg radnog tjedna nadaju se da će rad četiri dana u tjednu utjecati na produktivnost, ali i zadovoljstvo radnika u vrijeme kada se Njemačka bori sa sporijim rastom produktivnosti i nedostatkom radne snage.

Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini radnika koji su ga već isprobali, rad s jednim danom manje tjedno povećao bi dobrobit i motivaciju radnika te ih učinio produktivnijima.

Pročitajte i ovo Ilustracija U pritvoru Kina osudila australskog pisca na smrt: Suđenje je bilo tajno, mučen je mjesecima

Rad s manje sati tjedno također bi mogao uvjeriti one koji nisu voljni raditi cijeli tjedan da se uključe na tržište rada te pomoći da se smanji trenutačni nedostatak radne snage koji utječe na industrijalizirane zemlje diljem svijeta, piše Euronews.

Njemačka se trenutačno bori s nedostatkom kvalificiranih radnika u brzorastućim sektorima.

U studenom prošle godine, Gospodarska i industrijska komora DIHK rekla je da se polovica njemačkih kompanija bori s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gospodarenje otpadom Važna tema i velika rasprava: Što Hrvatska treba - energane ili spalionice?

Pročitajte i ovo Ilustracija Silvano Hrelja On je uvjeren da je projekt uspio: "Više od 100.000 građana rasle su mirovine, najviše ženama''

Tisuće nepopunjenih radnih mjesta u njemačkom gospodarstvu uzrokovale su gubitak od više od 90 milijardi eura u prošloj godini, više od 2 posto njemačkog BDP-a, prema zamjeniku glavnog izvršnog direktora DIHK-a Achimu Dercksu.

Iako je nejasno hoće li kraći radni tjedan na bilo koji način riješiti ovaj problem, čini se da Nijemci podržavaju projekt.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu - 2 Tragedija velikih razmjera VIDEO Vatra u Čileu guta sve pred sobom: Više od stotinu mrtvih, još stotine nestalih - ''Ovo je pakao''

Naime, anketa Forse pokazala je da bi 71 posto ljudi koji rade u zemlji željelo imati opciju da radi samo četiri dana u tjednu. Nešto više od tri četvrtine ispitanih reklo je da podržava vladino istraživanje mogućnosti uvođenja četverodnevnog radnog tjedna.

Gotovo polovica poslodavaca (46 posto) rekla je da probni četverodnevni radni tjedan na vlastitom radnom mjestu vidi kao izvediv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene